Korrespondent: Zuma havde ikke andre udveje end at trække sig

Befolkningen i Sydafrika kan nu se frem til et opgør med korruption, siger DR's Søren Bendixen.

ANC' krav om Jacob Zumas afgang skete i forlængelse af anklager om korruption og personlig berigelse. (Foto: SIPHIWE SIBEKO © Scanpix)

Det har været en utrolig periode i sydafrikansk politik, der kulminerede her til aften, da Sydafrikas 75-årige præsident Jacob Zuma i en tale meddelte, at han trækker sig.

Det siger DR's Afrika-korrespondent Søren Bendixen.

Præsidentens parti, ANC, Den Afrikanske Nationalkongres, havde tidligere i dag givet Zuma det ultimatum, at hvis han ikke trådte tilbage, så ville partiet støtte et mistillidsvotum i parlamentet torsdag.

Søren Bendixen siger, at der ikke var andre udveje for Zuma end at trække sig.

- Alle ventede spændt på, hvordan han ville reagere. Tidligere i dag sagde han, at han ikke forstod, hvad han havde gjort galt, og han forsøgte i en lang tale at sige, han var den uskyldige i det her spil. Men nu har han truffet en beslutning om at træde tilbage, og der var heller ikke andre muligheder. Det har været nogle absurde dage i Sydafrika, siger Søren Bendixen.

Befolkningen glæder sig

ANC' krav om Jacob Zumas afgang skete i forlængelse af anklager om korruption og personlig berigelse, der har præget hele Zumas regeringstid.

- Det er en stor lettelse ikke mindst for hans eget parti, der har meget på spil. Men også Sydafrikas befolkning, der har ventet på næste træk. Jeg tror store dele af befolkningen er glade for det, der kommer til at ske. At der kommer en ny ledelse i ANC, som forhåbentlig kan bringe Sydafrika fremad, siger Søren Bendixen.

Fredag ventes den sandsynlige efterfølger, vicepræsident Cyril Ramaphosa, at blive indsat som præsident indtil et nyvalg næste år.

- Befolkningen kan se frem til et opgør med den massive korruption, der har omgivet Zumas regering. Dernæst skal man have genoprettet tilliden til Sydafrika, der er Afrikas vigtigste økonomi. Det, der sker i Sydafrika, har en stor afsmittende effekt på alt, hvad der sker på det afrikanske kontinent, fortæller Søren Bendixen.

Zumas beslutning om at trække sig bringer sikkerhed til landet, mener ANC's vicegeneralsekretær, Jessie Duarte.

- Beslutningen bringer sikkerhed til det sydafrikanske folk, i en tid hvor økonomiske og sociale udfordringer i landet kræver en hastende og resolut reaktion, siger hun ifølge nyhedsbureauet Reuters.