Korrespondenter om ny brexitfrist: Det er en kamp om, hvordan historiebøgerne skal skrives

EU har givet Storbritannien to nye frister for, hvornår brexit skal ske.

Theresa May skiftede taktik undervejs i gårsdagens forhandlinger, fortæller Ole Ryborg. (Foto: YVES HERMAN)

Sent i går aftes nåede EU's medlemslande frem til beslutningen om at forlænge Storbritanniens brexitfrist.

Forud for den aftale lå en benhård forhandling, hvor politikerne var optagede af, hvad der kommer til at stå i de historiebøger, som vores børne- og oldebørn kommer til at læse om Storbritanniens farvel til EU.

For er det EU, der smider Storbritannien ud, eller er det Storbritannien selv, der smækker med døren?

Undervejs i forhandlingerne skiftede den britiske premierminister nemlig taktik, fortæller DR's EU-korrespondent Ole Ryborg.

Flertrinsmodellen for udskydelse af brexit skal forhindre, at EU-landene ville få skylden for et truende "no deal"-brexit. (Foto: Toby Melville)

- Da Theresa May bad om udsættelse til den 30. juni, sagde hun til EU-lederne, at det var hendes strategi, at det skulle presse tilstrækkeligt mange i det britiske parlament til at få den her aftale stemt igennem.

- På mødet vender stemning så til en strategi, der hedder "jeg er parat til, at vi forlader EU uden en aftale. Så længe vi kan se, at det er EU, der har tvunget Storbritannien ud", fortæller Ole Ryborg.

EU vil ikke være skurk

Men EU er ikke interesseret i et eftermæle som skurk.

De 27 medlemslande vil i stedet have, at det skal være tydeligt for eftertiden, at det var Storbritannien, der traf beslutningen om at forlade EU.

Derfor formulerede medlemslandene en ny aftale om udskudte brexitfrister.

Ifølge den ny aftale træder Storbritannien ud af EU den 22. maj. Det kræver dog, at det britiske underhus er blevet enige om en skilsmisseaftale i løbet af næste uge.

De nye brexitdatoer:

  • EU-landene er blevet enige om at give Storbritannien en fristforlængelse for brexit i flere step.

  • 22. maj: Hvis de britiske parlamentarikere bliver enige om en skilsmisseaftale, forlader Storbritannien EU den 22. maj.

  • 12. april: Hvis de derimod IKKE kan blive enige, så forlader Storbritannien EU uden en aftale den 12. april.

  • Hvis Underhusets parlamentarikere ikke bliver enige om en aftale inden den 12. april, kan Theresa May dog købe sig til mere tid ved at udskrive valg til Europa-Parlamentet.

  • Hun har dog flere gange sagt, at det ikke giver mening for briterne at vælge repræsentanter til Europa-Parlamentet, når de alligevel er på vej ud af EU.

Hvis aftalen bliver stemt ned i næste uge, så vil udsættelsen kun løbe til den 12. april.

Hvis de britiske politikere ikke når frem til en aftale inden den 12. april, kan de få endnu en udsættelse ved at udskrive valg til Europa-Parlamentet.

På den måde vasker EU hænder og lægger ansvaret for brexit over på Storbritannien, fortæller Ole Ryborg.

- Det er Theresa Mays valg den 12. april og ikke EU, der smider hende ud. Det var helt afgørende i forhold til historieskrivningen at ændre på det her, siger han.

Både Macron og Merkel har lagt pres på Theresa May for at få en aftale vedtaget internt i Storbritannien. (Foto: Pool)

Kan ende med 'No Deal' alligevel

I Storbritannien er udsættelsen blevet modtaget med lettelse, selv om den er noget kortere end den udsættelse, som Theresa May havde anmodet om. Det fortæller Kim Bildsøe Lassen, som er DR's korrespondent i Storbritannien.

- Hos de fleste er der en følelse af, at det her er et kompromis, man godt kan leve med, siger han.

Men bare fordi de britiske parlamentarikere har fået længere tid at forhandle i, er det ingen garanti for, at Storbritannien forlader EU med en aftale.

- Der er en stor del af de britiske parlamentarikere og befolkningen, som faktisk ønsker sig et 'No Deal'-brexit. De er ikke interesserede i at fortsætte i en eller anden form for halv-samarbejde med EU, de vil bare gerne ud, fortæller han.

Samtidig tilslutter et stigende antal briter sig idéen om at droppe brexit fuldstændig. I skrivende stund har knap tre millioner underskrevet en online afstemning for at blive i EU.

Theresa May fremsætter sin aftale til afstemning igen i næste uge. De første to gange, hun har gjort det, er aftalen blevet nedstemt.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk