Korruptionsskandale rykkere tættere på Brasiliens præsident

Kassereren i præsidentens parti er blot den seneste af flere prominente brasilianere, der er blevet anholdt i landets måske største skandale nogensinde.

Joao Vaccari, kasserer i Brasiliens Arbejderparti, da han blev anholdt onsdag morgen. (Foto: Rodolfo Buhrer © Scanpix)

En skandale, der involverer milliarder i bestikkelse, er nået et skridt tættere på Brasiliens siddende præsident, Dilma Rousseff.

Brasiliansk politi stod nemlig klar med en arrestordre, da kassereren i præsidentens parti, Arbejderpartiet, var på vej ud på en løbetur onsdag.

Kassereren, Joao Vaccari Neto, er indtil videre den mest prominente af de anholdte i skandalen, der har det statsejede olieselskab Petrobras i midten.

Sagen drejer sig om korruption, hvor blandt andet store byggeselskaber er anklaget for at have sikret sig lukrative kontrakter ved at betale overpris og donere enorme summer til Arbejderpartiet. Det er sket via Petrobras.

Milliarder i korruption

Efterforskerne har mistanke om, at i alt 26 milliarder kroner er blevet hvidvasket, og tidligere chefer i Petrobras siger, at kasseren Vaccari har flyttet rundt på over 1,4 milliarder kroner.

Anklagemyndigheden kalder det den største skandale, der nogensinde er blevet afsløret i Brasilien.

Brasiliens præsident, Dilma Rousseff, er ikke direkte en del af anklageskriftet, men ifølge nyhedsbureauet Reuters går en af spekulationerne på, om de hvidvaskede penge har været med til at sponsorere hendes valgkampagner i 2010 og 2014.

Partiet bakker Vaccari op

Dommeren i sagen valgte at få Joao Vaccari Neto anholdt på grund af "indflydelsen af det job han har og risikoen for, at han flygter".

Ifølge Arbejderpartiets præsident, Rui Falcao, er det helt forkert.

- Vi gentager vores tillid til, at Joao Vaccari er uskyldig, ikke bare på grund af hans måde at handle på som kasserer, men også fordi at alle i et demokrati er uskyldige, indtil andet er bevist, skriver Rui Falcao på partiets hjemmeside ifølge nyhedsbureauet AP.

- Partiet er sikker på, at sandheden vil sejre.

Brasiliens største selskab

Joao Vaccari Neto benægter alle anklager og siger selv, at donationer fra store brasilianske virksomheder er fuldt lovlige og registreret, som de skal.

Flere end 100 personer er involveret i sagen, som ifølge landets præsident, Dilma Rousseff, kan ende med at "ændre landet for altid".

Dilma Rousseff sad selv som formand for selskabets bestyrelse fra 2003 til 2010, men hun benægter ethvert kendskab til korruptionen.

Facebook
Twitter