Mens ukrainerne i løbet af vinteren har kæmpet med at skrabe nok udstyr, våben og forsyninger sammen til soldaterne ved fronten, så opdagede graverjournalisten, Jurij Nikolov, at der var noget helt galt med krigsøkonomien.
Priserne på maden til den ukrainske hær var unaturligt høje. Det viste en kontrakt fra forsvarsministeriet, som en kilde havde givet ham:
Ét æg, som kostede syv hryvnja (Ukraines valuta, red.) i et supermarked, var Forsvaret klar til at købe for 17 hryvnja.
Kontrakten, som havde en samlet værdi på over to milliarder danske kroner, viste, at priserne var pustet op til at være to eller tre gange højere end normalen på fødevarer i supermarkedet.
Korruptionsskandalen ramte internationale medier og førte til, at viceforsvarsministeren, Vjatjeslav Sjapovalov, måtte trække sig fra sin stilling. En efterforskning af sagen er nu i gang.
Journalisten, Jurij Nikolov, er vant til at lave afslørende historier.
- Men ingen, der er eksploderet som den her, siger han til mediet The Economist.
Normalt ville en bombastisk afsløring have været en bragende succes for en undersøgende journalist, men faktisk havde Nikolov forsøgt at undgå offentliggørelsen.
Pligt eller patriotisme
Ifølge mediet, Politico, havde Nikolov i første omgang kontaktet myndighederne i håbet om, at sagen kunne løses internt.
Men til sidst følte han sig nødsaget til at offentliggøre historien.
Forklaringen er, at ukrainske journalister under krigen har skruet markant ned for kritikken af landets ledelse. Det skyldes blandt andet en bekymring for at skabe splittelse eller skade landets omdømme i en tid, hvor hjælp fra Vesten og nationalt sammenhold er - bogstaveligt talt - livsnødvendigt.
- Der er en udbredt holdning om, at ukrainske medier ikke skal skrive om kontroversielle emner som korruption og ulovlig adfærd i hæren under krigen, fordi det kan undergrave Vestens tillid til Ukraine, eller ukrainernes tillid til deres hær og regering, skrev mediet, Kyiv Indpendent, i december i forbindelse med offentliggørelsen af kritiske historier om militæret.
I stedet har mange medier brugt kræfterne på at dokumentere russiske krigsforbrydelser, men da en række korruptionsskandaler i denne måned ramte i hjertet af regeringen, tydeliggjorde det igen de ukrainske journalisters dilemma.
- Den første tanke, som jeg fik var: "Skal jeg skrive om det her til udenlandske læsere? Vil det få dem til at stoppe støtten til os?"
Sådan skriver ukraineren Veronika Melkozerova, der netop har et internationalt publikum gennem det engelsksprogede medie, Politico.
- Naturligvis skal man holde regeringen ansvarlig, men man er også smerteligt bevidst om, at fjenden er klar til at udnytte enhver mulighed til at nedbryde tilliden til ledelsen og underminere den nationale sikkerhed, skriver den ukrainske journalist om dilemmaet.
'Ting forandrer sig i Ukraine'
Men på trods af bekymringen har flere ukrainske medier tilsyneladende valgt igen at vise tænder i rollen som demokratiets vagthund.
Og det har fået den ukrainske præsident, Zelenskyj, til at love handling, og en lang række topfolk i den ukrainske regering har enten sagt op selv eller er blevet fjernet fra deres post.
Zelenskyj gik blandt andet til valg på at bekæmpe korruption i Ukraine, der før krigen rangerede som et af Europas mest korrupte lande, men tingene forandrer sig, mener Veronika Melkozerova.
- Regeringen blev nødt til at reagere meget hurtigt efter det hårde pres fra civilsamfundet og den uafhængige presse. "Memes" og indlæg på sociale medier dukkede lynhurtigt op og hånede regeringens aftale om at købe æg til enorm overpris, skriver Veronika Melkozerova.
Hun er i sidste ende ikke i tvivl om, hvilket hensyn der skal veje tungest for hende.
- Den hurtige respons blev rost af Europa-Kommissionen og viste, hvor langt vi i virkeligheden er fra Rusland, hvor myndighederne jagter journalister, der skriver om korruption i stedet for de embedsmænd, der bliver beskyldt for det.
Kampen mod den indre fjende
Kampen mod "den indre fjende" - korruptionen - og "den ydre fjende" - Rusland - hænger uløseligt sammen mener, Mykhajlo Tkatj.
- Bremsning af korruption betyder flere midler til landets forsvarskapacitet. Og det betyder, at flere militære og civile liv kan reddes, skriver han i en klumme i mediet Ukrainska Pravda.
Jurij Nikolov, der afslørede historien om de dyre æg og kartofler i forsvaret, siger til The Economist, at han nu modtager beskeder fra soldater ved fronten, der takker ham for at kæmpe mod "den indre fjende", mens de kæmper mod Rusland.
Kampen mod korruption er også en betingelse for det EU-medlemsskab, som Ukraine drømmer om.
- Hvis Ukraine virkelig kan dæmpe problemet, så kunne det markere et geopolitisk skift væk fra Rusland, skriver den amerikanske avis Washington Post.
- Hvis det sker, så vil det være antikorruptions-journalister og aktivister, som har afgjort landets skæbne, skriver avisen.