KORT Her har ekstremisterne fra IS kontrol i Irak og Syrien

Se hvilke områder og byer gruppen Islamisk Stat kontrollerer i Irak og Syrien.

Her kan du få et overblik over udbredelsen af den militante islamistiske gruppe Islamisk Stat (IS).

Den sunnimuslimske gruppe fik med en opsigtvækkende offensiv på kort tid vundet kontrol over millionbyen Mosul samt regionen Nineveh og områder i Kirkuk- og Salaheddin-provinserne samt den centrale by Tikrit.

Siden er kampene bølget frem og tilbage, og den seneste udvikling er, at en koalition med USA i spidsen har bombet IS inde i Syrien.

Inden sommerens offensiv havde IS, der tidligere kaldte sig Den Islamiske Stat i Irak og Syrien (ISIS), indtaget byerne Fallujah og Ramadi vest for hovedstaden Bagdad.

Gruppen gik i løbet af 2013 fra Irak og ind i Syrien og blev hurtigt en magtfaktor og har etableret et hovedkvarter i den nordsyriske by Raqqa.

Shia- og sunnimuslimer i kamp

Irak har i flere år været præget af intern uro. Med fjernelsen af diktatoren Saddam Hussein blev det eksisterende statsapparat med overvejende sunnimuslimer nedbrudt og afløst af en overvejende shiamuslimsk styret regering med Nouri al-Maliki i spidsen.

Den udvikling har været med til at tænde op under den sekteriske konflikt mellem landets sunni- og shiamuslimer.

Iraks øverste åndelige shialeder, Ali Al Sistani, har opfordret sine følgere til at gå i hellig krig mod ISIS.

Tusindvis af unge irakere har meldt sig på rekrutteringscentre i moskeerne rundt om i Bagdad, hvor forskellige militser efter aftale med regeringen sørger for de nye krigere.

FacebookTwitter