Kosovos leder udpeget som narkosmugler og organhandler

Kosovos leder Hashim Thaci bliver af Europarådet udpeget som narkosmugler og organhandler.

Centralt i beskyldningerne er, at Thaci og hans inderkreds har taget serbere til fange, skudt dem og taget deres organer ud. (Foto: Valdrin Xhemaj © Scanpix)

Kosovos leder Hashim Thaci bliver af Europarådet udpeget som narkosmugler og organhandler. I en rapport nævner Europarådet seks steder i Kosovos naboland Albanien, hvor serbere blev holdt som fanger og i nogle tilfælde dræbt, hvorefter deres organer blev taget ud og solgt.

Flere nyhedsmedier har set Europarådets rapport, som indeholder et meget omfattende materiale, der belaster Kosovos regeringschef Hashim Thaci. Han har fra før krigen i Kosovo i 1999 drevet en mafialignende virksomhed, der har handlet med narko og våben.

Men centralt i beskyldningerne er, at Thaci og hans inderkreds har taget serbere til fange, skudt dem og taget deres organer ud. Den tidligere chefanklager ved Haag, Carla del Ponte, kom med beskyldingerne for et par år siden i en bog.

Hurtigt videre med fly

Det nye i Europarådets rapport er, at to af de steder, hvor serbere blev skudt, lå tæt på hovedstaden Tiranas lufthavn. Det vil sige, at organer som for eksempel nyrer slap for at skulle skrumle gennem de albanske bjerge, men kunne sendes hurtigt videre med fly til dem, der ventede i udlandet.

En af dem, som Europarådets udsending har talt med, er den albanske journalist Ben Andoni. Han har tidligere researchet i det hus, som Carla del Ponte udpegede.

- Da jeg talte med beboerne af huset opførte de sig mærkeligt, som om de skjulte noget. Og på den nærliggende kirkegård, hvor de serbiske fanger måske var begravet, kunne de lokale ikke udpege deres slægtninges grave, siger Andoni.

Det var også i huset, at efterforskere fra Haag fandt spor af blod, medicin og udstyr, der bruges til operationer. Dengang var det ikke nok til at føre en sag, men måske de nye oplysninger ændrer det.

Facebook
Twitter