Kraftfuld tyfon har kostet mindst 23 menneskeliv i Japan

Hagibis gik lørdag aften i land i Japan. Tyfonen har skabt voldsomme oversvømmelser og kostet flere liv.

Brandfolk har haft travlt under tyfonen Hagibis i Japan, hvor der er faldet knap en meters regn på et døgn. (Foto: REUTERS/Kyodo © REUTERS/Scanpix + Wikimedia (Creative Commons))

En særdeles kraftig tyfon har gjort sit indtog i Japan med regnmængder så enorme, at landet aldrig før har oplevet lignende.

Mindst 23 personer har mistet livet. Derudover er 16 personer meldt savnet, melder det japanske medie NHK tidligt søndag morgen dansk tid ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Hagibis, som tyfonen hedder, gik i land lørdag aften lokal tid.

Den har gennemvædet hovedstaden Tokyo og de omkringliggende områder i en sådan grad, at det japanske meteorologiske institut udsendte den mest alvorlige advarsel. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Her blev befolkningen opfordret til at søge ly for at beskytte deres liv.

 • Taget på et hus flyder ned ad en flod efter tyfonen Hagibis rammer byen Saku. (Foto: TWITTER @A37CANDY © Scanpix)
 • Den voldsomme tyfon har blandt andet medført jordskred og floder, der løber over deres bredder. (Foto: JIJI Press © Scanpix)
 • Det verdensberømte tog Shinkansen slap heller ikke for forstyrrelser. Her har vandmasserne presset sig helt op til skinnerne. (Foto: JIJI Press © Scanpix)
 • Også biltrafikken blev ramt, og militæret måtte redde flere biler, der blev fanget i vandet. (Foto: CHARLY TRIBALLEAU © Scanpix)
 • Efter tyfonen har japanske myndigheder både meldt om dræbte, men også efterlyst adskillige borgere. (Foto: CHARLY TRIBALLEAU © Scanpix)
 • Her har toget Shinkansen stadig mulighed for at køre, mens flodvandet raser forbi under skinnerne. (Foto: William WEST © Scanpix)
 • Et luftfoto viser noget af oversvømmelsen i floderne omkring Nagano. (Foto: JIJI Press © Scanpix)
 • Børn og voksne har kæmpet for at få fjernet den mudder, som de store vandmasser har båret med sig. (Foto: Kyodo © Scanpix)
 • Her er vi i luften over Arakawa-floden mellem Tokyo og Saitama. (Foto: JIJI Press © Scanpix)
 • Når vandet er væk, venter der stadig et stort oprydings- og genopbygningsarbejde. (Foto: William WEST © Scanpix)
 • En mand bærer mad til beboere, som er fanget i deres hjem. (Foto: CHARLY TRIBALLEAU © Scanpix)
1 / 11

- Sandsynligheden for at der allerede er sket katastrofer som jordskred og oversvømmelser er ekstremt stor. Det er vigtigt at tage skridt, der kan hjælpe med at redde jeres liv, sagde meteorolog Yasushi Kajiwara desuden.

Både når det kommer til vindstyrke og regn er tyfonen ekstrem. På et døgn er 939,5 millimeter regn - svarende til knap en meter - skyllet ned over landet. Det skriver Reuters.

Til sammenligning falder der på et helt år i Danmark ifølge DMI i gennemsnit 746 millimeter regn.

Evakueringsordrer var sendt ud til seks millioner mennesker, inden Hagibis gik i land med vindstød omkring 216 kilometer i timen.

Jordskælv

Mens den hærgede med ekstrem styrke, begyndte jorden at skælve i Tokyo. Et jordskælv af styrke 5,7 har rystet byen lørdag aften lokal tid, hvilket har fået mange borgere til at følge rådet om at søge ly.

Titusinder har samlet sig i krisecentre, mens en del har valgt at barrikadere sig hjemme. En af dem er Hidetsugu Nishimura.

- Jeg er 77 år gammel, og jeg har aldrig set noget lignende. Vi kan høre en infernalsk trommen fra regnen og vinden. Og et stykke af taget er væk. I en time rystede huset på grund af vind og regn, siger Hidetsugu Nishimura.

Trods advarslerne er det ikke alle borgere, som er undsluppet Hagibis med livet i behold.

Allerede inden tyfonen gik i land, tog dens kraftige vind et liv. En midaldrende mand sad i en minivan, der blev væltet af vindstød, og det kostede ham livet.

En anden person omkom, da vedkommende blev skyllet væk i sin bil. Derudover er ni savnet efter flere jordskred og oversvømmelser.

Hagibis har ramt Japan blot en måned efter en anden kraftig tyfon. Genopbygningsarbejdet efter den var endnu ikke færdigt.

/ritzau/