Krav om mere beskyttelse i Forbundsdagen: Terrormistænkt havde adgang til bygningerne

Et tidligere medlem af højrepartiet AfD er blandt de terroranholdte.

Efter forpurret kupforsøg drøftes det nu, om sikkerheden ved det tyske parlament, Bundesdagen, skal højnes. Billedet er fra sidste år. (Foto: © JOHN MacDougall, Scanpix Denmark)

I Forbundsdagen i Tyskland bliver kravet om mere sikkerhed stadigt større.

Ifølge de tyske myndigheder var bevægelsens planer om at forsøge at storme Forbundsdagen og indføre et autoritært styre både fremskredne og seriøse.

En af de anholdte, dommeren Birgit Malsack-Winkemann, sad i Forbundsdagen for det højreorienterede, indvandrerkritiske parti Alternative für Deutschland, AfD, fra 2017 til 2021.

Som tidligere medlem af Forbundsdagen havde Birgit Malsack-Winkemann adgang til Forbundsdagens bygninger, sådan som alle tidligere parlamentarikere, der ønsker det, har det, skriver ARD.

I videoen herover føres Birgit Malsack-Winkemann væk af politiet i Berlin under aktionen den 7. december.

På den baggrund kræver flere politikere ændringer nu.

- I Forbundsdagen vil vi undersøge præcist, hvilke sikkerhedsforanstaltninger vi har brug for, for at justere og håndtere spørgsmålet i alle afgørende organer, siger Forbundsdagens næstformand, Katrin Göring- Eckardt, fra partiet De Grønne, til den tyske mediegruppe Funke.

Og lignende udtalelser kommer fra flere andre politikere i Forbundsdagen, heriblandt Sebastian Hartmann fra det tyske socialdemokrati, SPD, og fra Konstantin von Notz fra partiet De Grønne, som også er formand for det parlamentariske organ for kontrol af efterretningstjenesterne.

Ifølge Kristian von Notz er Forbundsdagens sikkerhedskoncept ikke designet til, at 'forfatningsmæssige fjender med adgangsprivilegier' kan vælges til Forbundsdagen.

Den tidligere indenrigsminister Otto Schilly fra SPD, er ikke blevet spurgt direkte til sikkerheden i Forbundsdagen, men han advarer dog om at overreagere - også selvom han indrømmer, at han ikke har et særligt kendskab til Reichsbürger-bevægelsen og dens potentielle fare.

- Mit subjektive indtryk er, at denne ret bizarre gruppe af skøre folk ikke udgør en reel trussel mod staten og samfundet, siger Otto Schilly, der var indenrigsminister fra 1998 til 2005, til avisen Die Welt.

Olaf Scholz: Bemærkelsesværdigt og alvorligt

Tysklands kansler, Olaf Scholz, tog i aftes bladet fra munden for første gang siden politiaktionen mod Reichsbürger-bevægelsen.

Han kaldte det 'en meget bemærkelsesværdig og meget alvorlig hændelse', at et tidligere AfD-medlem af den tyske Forbundsdag er blandt de anholdte.

Birgit Malsack-Winkemann i Forbundsdagen i 2019. Hun sad i Forbundsdagen for det højreorienterede, indvandrerkritiske parti Alternative für Deutschland, AfD, fra 2017 til 2021. (Foto: © Bernd Von Jutrczenka, Bernd von Jutrczenka/picture-alliance/dpa/AP Images)

Kansleren blev spurgt til mulige konsekvenser, hvortil han svarede, at det nu er et spørgsmål om 'autonome beslutninger fra de føderale og statslige forfatningsbeskyttelsesmyndigheder, som hver især vurderer sagen på et juridisk grundlag'.

Terroraktion opfattes som 'cover up' i dele af AfDs bagland

I partitoppen i det højreorienterede parti AfD har man i en kort besked taget afstand fra Reichsbürger-bevægelsen og planerne om et statskup.

- Vi fordømmer sådanne bestræbelser og afviser dem på det kraftigste, lød det fra Alice Weidel og Tino Chrupalla efter anholdelserne i onsdags, og de understregede, at de havde 'fuld tillid til de involverede myndigheder.'

Knap så fåmælt er debatten i AfD's bagland.

- Der er en skarp kontrast til partitoppen. Når man går ned og ser, hvad chatgrupper og lokalforeninger skriver, så er der en idé om, at det hele er orkestreret af myndighederne, siger Tysklandkender og direktør for tænketanken Europa, Lykke Friis.

På sociale medier og i mange chatgrupper, som ARD refererer til, er der en fremherskende opfattelse af, at razziaen mod de formodede terrorister vat et 'cover up' for at aflede opmærksomheden fra et knivstikkeri i Illerkirchberg i Baden-Württemberg, hvor to skolepiger blev angrebet i mandags, og den ene døde. Den mistænkte er en 27-årig mand fra Eritrea.

- For fuldstændigt at distrahere borgerne blev en højreekstremistisk terrorgruppe tryllet op af hatten, siger Hans-Thomas Tillschneider, der sidder i delstatsparlamentet i Sachsen-Anhalt for AfD, og som i øvrigt er under skarp overvågning af den tyske efterretningstjeneste, Verfassungsschutz.

I Berlin tweetede AfD-politikeren Georg Pazderski, at razziaen var 'godt iscenesat' og skubbede 'den blodige hændelse i Illerkirchberg ud af overskrifterne', mens AfD-medlem af Forbundsdagen Petr Bystron på Twitter skriver, at 'bestræbelserne på at fremstille en 'fare fra højre' bliver mere og mere absurd'.