Trump og Israel

Kretz i Jerusalem: Situationen er uforudsigelig

Myndighederne frygter, at situationen eskalerer efter dagens voldsomme kamp.

Mindst 31 mennesker er i dag såret af skarpe skud og gummikugler, som det israelske militær har affyret mod palæstinensiske demonstranter på Vestbredden og i Gazastriben.

Sådan lyder det fra det palæstinensiske sundhedsministerium ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Oprøret sker, efter USA's præsident Donald Trump i går anerkendte Jerusalem som hovedstad i Israel.

- Alle palæstinensere og arabere, jeg taler med, er stærkt bekymrede, fordi de føler, at USA har givet Israel carte blanchetil at gøre, hvad de vil med Jerusalem, siger DR's USA-korrespondent Steffen Kretz.

I flere palæstinensiske områder har der hele torsdag været voldsomme optøjer.

Ved en kontrolpost i Ramallah har de israelske styrker brugt både tåregas og chokgranater for at sprede de hundredvis af demonstranter.

Myndighederne i Jerusalem frygter, at dagens urolighederne kun er starten på flere sammenstød.

- Situation er uoverskuelig set fra myndighedernes side. I morgen er der fredagsbøn, og det betyder, at det er en helligdag, hvor mange muslimer vil søge til moskeerne, og det er typisk en situation, der kan føre til uro. Så det bekymrer man sig for, siger Steffen Kretz.

Ny intifada nærmer sig

Lederen af den magtfulde islamistiske og militante gruppe Hamas, Ismail Haniyeh, har opfordret palæstinenserne til at starte en ny intifada. Det vil sige et palæstinensisk oprør mod Israel. Hamas styrer Gaza-striben, hvor flere af kampene finder sted.

Oprøret skal sende et klart signal til Donald Trump.

- Vi vil have opstanden til at vare og fortsætte og lade Donald Trump og besættelsesmagten fortryde denne beslutning, siger Ismail Haniyeh fra Gaza.

Siden Israel stoppede besættelsen af Gaza i 2005 har Hamas domineret området. Gruppen betragtes af USA og andre af amerikanernes allierede som en terrorgruppe.

Den shiamuslimske millits Hizbollah har sagt, at den er mødtes med topfolk i Hamas i Libanon, efter Donald Trump kom med den officielle udmelding. Begge parter mener, at Jerusalem er palæstinensernes hovedstad.

- Modstand er det eneste valg, hvis vi vil befri vores land, fangerne og de hellige steder, udtaler Hizbollah ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Modstanden mod Trumps beslutning vokser

Den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas siger, at han er i gang med at samle en international modstand mod den amerikanske præsidents beslutning.

- Heldigvis har der været en positiv respons fra alle landene i verden, fra Europa, fra Afrika og fra lande tæt på USA, som ikke støtter USA, siger han ifølge nyhedsbureauet AP.

Sammen med flere ledere fra hele verden har den palæstinensiske præsident været hurtig til at fordømme Donald Trumps beslutning om at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad.

- Dette er alt sammen tegn på, at det, Trump har gjort, er en uacceptabel forbrydelse, siger Mahmoud Abbas.

Facebook
Twitter