Kretz om masseskyderi i Texas: Klar sammenhæng mellem adgang til våben og antal ofre

26 personer blev dræbt i aftes i en kirke i Texas, som har en af USA's mest liberale våbenlove.

Mindst 26 mennesker har mistet livet efter et skyderi i aftes i en kirke i byen Sutherland Springs i Texas.

Dermed er episoden det masseskyderi i delstatens historie, der har krævet flest ofre. Politiet har fortalt, at ofrene er mellem fem og 72 år.

- Politiet siger, at gerningsmanden er en 26-årig hvid mand, som boede ikke ret langt fra kirken. Han mødte op sortklædt fra top til tå og med skudsikker vest og et halvautomatisk våben. Han begyndte først at skyde uden for kirken og bevægede sig så indenfor, fortæller USA-korrespondent i DR Nyheder Steffen Kretz:

- Det er en ganske lille kirke. Der bor kun 600 mennesker i den her lille landsby.

(Foto: © Grafik: Morten Fogde Christensen, DR Nyheder)

Bremset af lokal

Massemordet blev bremset, da en lokal begyndte at skyde mod gerningsmanden med sit eget våben. Den 26-årige flygtede derpå i en bil, men han kørte galt kort tid efter.

Han blev fundet død i bilen. Det er dog endnu uklart, om han blev dræbt i biluheldet, eller om han skød sig selv.

Steffen Kretz fortæller, at amerikanerne reagerer med forfærdelse.

- Reaktionerne på de her er skyderier er altid meget voldsomme. Men det, der sjældent kommer med, er en diskussion om, hvad man gør for at forhindre det. Og den diskussion er heller ikke begyndt endnu denne her gang.

Let adgang til våben

Korrespondenten fortæller, at Texas er en af de amerikanske stater, hvor der er meget let adgang til våben.

- Man kan gå ind og købe et våben i Texas og få det med hjem samme dag. Selv om du kommer ind i butikken tydeligt ophidset, kan du få våbenet med hjem med det samme og behøver ikke registere det nogen steder.

Og der er en klar sammenhæng mellem adgangen til våben og antallet af ofre, viser alle videnskabelige studier, fortæller Steffen Kretz:

- De stater, der har større restriktioner, har færre dødsofre. Så der er en klar sammenhæng, men det er bare meget svært for politikerne at håndtere, fordi våbenlobbyen har et andet argument: At hvis bare folk er bevæbnede, så kan de forsvare sig.