Krigen i Ukraine gør nordisk flyøvelse ekstra vigtig

Lige nu deltager danske soldater i en stor nordisk flyøvelse. Også fremover er der udsigt til et langt tættere samarbejde mellem de nordiske flyvevåben.

Frem til den 9. juni danner svensk, norsk og finsk luftrum ramme for øvelsen 'Artic Challenge, hvor også danske F-16 fly deltager. (© Forsvaret)

Hvordan sikrer man sig, at fjenden ikke lytter med, når der skal kommunikeres på tværs af forskellige flytyper med allierede fra andre lande?

Det spørgsmål er danske soldater fra flyvevåbnet i gang med at finde svar på i en stor øvelse, der lige nu finder sted i det nordlige Sverige, Norge og Finland.

Omkring 150 fly heriblandt fem danske F-16 fly, og cirka 3.000 soldater deltager fra 14 forskellige lande i den finsk ledede øvelse, der hedder 'Arctic Challenge'.

Fly på vingerne under den 12 dage lange øvelse:

Formålet er at træne evnen til at samle og operere med store flystyrker sammen. Og det er noget, der stiller store krav til koordinationen.

Det forklarer Jan Dam, der er generalmajor og chef for det danske flyvevåben.

- Det er vigtigt for os at få erfaringer med at skabe sikrede kommunikationslinjer på tværs af forskellige landegrænser, på tværs af forskellige flytyper og også på tværs af mange nationer, for det er ret komplekst, siger han og slår fast:

- Ligesom i sport skal man træne og øve sig for at være rigtig god til det, man laver. Det handler det også om for os.

Kaptajn Troels Vang er en af de danske F-16 piloter, der deltager i øvelsen:

I skyggen af krigen

Det er sjette gang øvelsen 'Arctic Challenge' bliver afholdt. I år flyver soldaterne ud fra baserne Rovaniemi og Pirkkala i Finland, Luleå i Sverige og Ørland luftbase i Norge.

Fra den norske kampflybase fortæller Oberst Martin Tesli, at øvelsen er ekstra vigtig i år på grund af krigen i Ukraine.

- Der er en ændring i Europa. Der er krig, og vi i Norden er nødt til at vise, at vi står sammen, og det gør vi med denne øvelse, siger han.

DR's forsvarskorrespondent Mads Korsager følger en del af øvelsen i svenske Luleå. Han fortæller også, at Ruslands krig i Ukraine er noget, der kaster skygger ind over øvelsen.

- Fordi lige pludselig er der et helt andet element af virkelighed og et helt andet element af at, måske er der nogle militærfærdigheder, vi skal bruge, og der er en grund til at øve sig og på den måde virke stærk og afskrækkende, siger Mads Korsager.

Komplekse øvelser

I forbindelse med øvelsen skal kampflyene træne scenarier, hvor de opererer inde bag en simuleret fjendens linjer imod luftforsvarssystemer og fly. Det sker alt sammen på tværs af de tre landes grænser.

- Det er noget af det mest avancerede i den militære værktøjskasse at kunne pulje alle de her fly på fire forskellige flybaser, samle dem i skyerne og så flyve ind og angribe et bestemt mål. Alene at være i stand til det sender signaler, siger Mads Korsager.

Ligesom sin norske kollega nævner generalmajor Jan Dam, at øvelsen er vigtig set i lyset af den ændrede sikkerhedspolitiske situation i Europa.

- Jeg er sikker på, at Rusland ved, øvelsen foregår. De vil formentlig også holde øje med den. Det er også en del af at holde øvelser - at vise hvad man kan, siger han.

Fællesnordisk luftforsvar

Under øvelsen skal kampflyene træne scenarier, hvor de opererer inde bag en simuleret fjendens linjer imod komplekse luftforsvarssystemer og fly. (© Forsvaret)

Fra politisk side er der lagt op til et styrket luftforsvarssamarbejde mellem Danmark, Sverige, Norge og Finland.

I marts underskrev de fire landes flyvevåbenchefer en hensigtserklæring om at arbejde frem mod at kunne operere sammen som én styrke under et nordisk koncept for fælles luftoperationer.

Derfor skal der nu laves nogle planer for samarbejdet, understreger chefen for det danske flyvevåben.

- Vi deler flere informationer med hinanden, vi planlægger flere operationer sammen vi gennemfører flere operationer sammen.

- Senest har vi jo arbejdet tættere sammen med svenskerne i Østersøen, end vi plejer at gøre ved, at vi har lavet fælles afvisningsoperationer i Østersøen mod russiske fly, siger Jan Dam.