Ruslands betydningsfulde krigsskib er sunket: 'Det er et markant tab for Rusland'

Krigsskibet vil ikke bare kunne erstattes med et nyt, vurderer militæranalytiker.

Lige meget hvor "Moskva" sejlede hen, var det på alle fronter et enormt stort krigsskib, fortæller militæranalytiker Anders Puck Nielsen. (Foto: ALEXEY PAVLISHAK © Ritzau Scanpix)

Det var Ruslands kronjuvel i Sortehavet.

Kom til den sovjetiske flåde i 1980erne, havde plads til 500 besætningsmedlemmer og målte 186 meter i længden.

Men i går var det slut, og nu er det russiske krigsskib "Moskva", som paradoksalt nok er bygget i Ukraine, sunket.

Det oplyser det russiske forsvarsministerium. Meldingen kommer efter, at skibet natten til skærtorsdag blev ramt af en eksplosion, som Ukraine hævder at stå bag. Det har Rusland dog ikke bekræftet, at de gør.

Uanset hvad er det ikke hvilket som helst skib, som Rusland må sige farvel til.

Faktisk er det det største krigsskib, der er blevet sænket, siden Anden Verdenskrig, vurderer Anders Puck Nielsen, der er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet med særlig fokus på Rusland og maritime operationer.

- Det er et markant tab for Rusland - også på det rent taktiske plan. Der kommer til at være et vakuum, som de (russerne, red.) nu skal fylde ud på en anden måde.

- Derudover er symbolværdien i at miste flagskibet helt enorm.

Det er kun få dage siden, at det ukrainske postvæsen udgav et frimærke, hvor det russiske krigsskib "Moskva" optræder i baggrunden. I begyndelsen af invasionen forsøgte krigsskibet ifølge BBC at få 13 ukrainske soldater på Slangeøen i Sortehavet til at overgive sig. Og det er altså de ukrainske soldater, som postvæsenet vil hædre med frimærket. (Foto: VALENTYN OGIRENKO)

Ombord på det russiske krigsskib har der ifølge CNN været en række antiskibs- og luftværnsmissiler samt torpedoer, flådekanoner og missilforsvarssystemer.

Derudover har det fungeret som et kommandoskib, hvorfra Rusland kunne lede de andre flådeoperationer i Sortehavet, fortæller Anders Puck Nielsen.

Analytiker: Rusland har ikke kapacitet til at bygge noget lignende

Skulle man tænke, at Rusland blot sejler et nyt krigsskib i stilling, kan man godt tro om igen. "Moskva" vil nemlig ikke bare sådan kunne erstattes, vurderer militæranalytikeren.

- Det er så stort, at russerne ikke har værftskapacitet til at bygge noget i den størrelse i dag.

- Og det er faktisk bygget i Ukraine i sin tid, så heller ikke på den lange bane kommer de til at bygge et nyt.

Derudover må Rusland og Ukraine som krigsførende parter heller ikke sejle igennem de tyrkiske stræder i øjeblikket, hvilket betyder, at Rusland også vil få svært ved at få fragtet et nyt skib ind fra anden side, vurderer han.

Rusland har sagt, at hele besætningen, der var ombord på "Moskva", er blevet evakueret.

Hvad tror du, der er sket med besætningen?

- Jeg vil tro - nærmest tage det for givet - at der er nogen, der er døde. Og jeg tror desværre godt, at det kunne gå hen og være et rigtig stort antal besætningsmedlemmer, siger Anders Puck Nielsen.

Ingen er dog meldt døde fra Ruslands side indtil videre.

  • På forsiden af krigsskibet kan man se Ruslands våbenskjold - ørnen med to hoveder. (Foto: Denis sinyakov © Ritzau Scanpix)
  • Krigsskibet deltog i den russiske militær flåde-parade den 31. juli 2011. (Foto: - © Ritzau Scanpix)
  • Ruslands præsident Vladimir Putin, hans egyptiske kollega Abdel Fattah al-Sisi og Ruslands forsvarsminister, Sergei Shoigu, deltager i en velkomstceremoni ombord på krigsskibet "Moskva" i 2014. (Foto: SPUTNIK © Ritzau Scanpix)
  • Her er "Moskva" på besøg i den cubanske hovedstad, Havana, i 2013. (Foto: Desmond Boylan © Ritzau Scanpix)
1 / 4

Hvad skete der?

Mens russerne siger, at det var ammunition ombord på skibet, der fik det til at eksplodere, så hævder ukrainerne, at de har ramt skibet med to missiler.

Det er dog Ukraines version, der er mest sandsynlig, mener Anders Puck Nielsen.

- Sådan et krigsskib bryder ikke bare ud i brand.

Ammunitionslasten er nemlig "meget godt" brandsikret, og samtidig er sådan en brandsikrings-situation noget af det, som besætningen træner allermest, forklarer han.

- Så historien om, at der skulle være brudt en brand ud et eller andet sted på skibet, som skulle have bredt sig til ammunitionslasten, er meget lidt sandsynligt.

- Alt tyder på, at det er noget, der er kommet ude fra, som har sat gang i branden, for eksempel et missil, vurderer Anders Puck Nielsen.