Krigsveteraner i Senatet fordømmer forbud mod transkønnede

Fremtrædende politikere og krigsveteraner beskylder Trump for diskrimination.

USA's præsident, Donald Trump, har gjort sig upopulær i mange kredse, efter at han onsdag meddelte, at han vil ikke tillade transkønnede personer at gøre militærtjeneste.

Ud over protester fra lægeforeninger, menneskeretsorganisationer og grupper, der kæmper for transkønnedes rettigheder, vækker udmeldingen også harme hos nuværende og tidligere politikere.

Ifølge Ash Carter, der som forsvarsminister under Barack Obama var med til at ophæve forbuddet mod transkønnede i militæret, er kvalifikationer det eneste, der skal afgøre, om folk har en fremtid i militæret.

- Det her er socialpolitik og hører ikke hjemme i vores militær, siger han om Trumps udmelding.

Ligeglad med hvem der reddede mig

Den demokratiske senator Tammy Duckworth, der er krigsveteran fra Irak, beskylder Trump for diskrimination og for at modarbejde den nationale sikkerhed.

I en udtalelse nævner hun, at da hun blev skudt ned i en Black Hawk-helikopter og mistede begge ben, var hun ligeglad med, "om de amerikanske soldater, der satte deres liv på spil for at redde mig var bøsser, heteroseksuelle, transkønnede eller noget andet".

- Det eneste, der betød noget, var, at de ikke efterlod mig, fastslår hun.

Forsvarsministeriet opgav sidste år efter ordre fra daværende præsident Barack Obama et forbud mod militærfolk, der er åbenlyst transkønnede.

Derfor var der en forventning om, at erklærede transkønnede allerede fra begyndelsen af i år kunne lade sig indskrive i hæren.

I slutningen af juni udsatte forsvarsminister Jim Mattis dog en plan fra Obamas dage, som gradvist ville tillade transkønnede at gøre tjeneste i hæren.

Flere krigsvetaraner bakker Trump op

Det er dog ikke alle tidligere krigsveteraner i Senatet, som synes, at det er en dårlig idé at forbyde transkønnede i militæret.

Den republikanske senator i Californien, Duncan Hunter, som har været tre gange i Irak og Afghanistan, mener, at det er den rigtige beslutning at omgøre Barack Obamas beslutning om at tillade transkønnede.

- National sikkerhed trumfer sociale eksperimenter, siger han ifølge nyhedsbureauet AP.

Hans republikanske senatorkollega fra Oklahoma, James Inhofe, der også har tjent i militæret, bakker op. Han siger, at det er meget svært at få implementeret transkønnede i militæret, og det kan fører til flere problemer.

Demokratisk leder: Modbydeligt og ondskabsfuldt

Det var et række af tweets fra Trump i går, som fik debatten til at bryde ud:

- Efter at have rådført mig med mine generaler og militære eksperter, så vær hermed informeret om, at USA's regering ikke vil acceptere eller tillade, at transkønnede personer gør tjeneste under nogen form i det amerikanske militær, skrev han på Twitter.

Tidligere vicepræsident Al Gore er overbevist om, at Trump ikke har drøftet sagen med militære ledere.

Gore mener, at Trump med udmeldingen forsøger at bortlede opmærksomheden fra mere vigtige politiske emner.

Den fremtrædende republikaner og krigsveteran John McCain går også op mod Trump.

- Enhver amerikaner, som opfylder optagelseskravene, bør have lov til at gøre tjeneste. Uafhængigt af køn, siger han.

Nancy Pelosi, leder af Demokraterne i Repræsentanternes Hus, kalder Trumps beslutning "modbydelig og ondskabsfuld".

/DR Nyheder/AP

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter