Krim bliver for første gang en del af russisk valg

Borgerne på Krim skal stemme ved valget til Ruslands Duma den 18. september - men i Kiev fordømmer man valget.

Præsident Putin besøgte Krim i august, hvor han blandt andet lagde vejen forbi et uddannelsessted i byen Bakal Spit. (Foto: SPUTNIK © Scanpix)

Når Rusland søndag den 18. september går til parlamentsvalg, bliver det denne gang med valgsteder på Sortehavs-halvøen Krim.

Det er første gang, siden Rusland formelt gjorde Krim russisk ved annekteringen i 2014, at indbyggerne på Krim skal stemme ved et russisk valg.

I 1954 blev Krim foræret som en form for gave til ukrainerne, dengang både Ukraine og Rusland tilhørte Sovjetunionen. Næsten 60 procent af halvøens befolkning på 2,5 millioner er etniske russere.

Ukraine fordømmer valg

Imens Krim nu hører under sydrussisk valgdistrikt, fordømmer Ukraine, at det russiske valg skal foregå på Krim.

Ukraines udenrigsminister har slået fast, at hvis Rusland gennemfører valget på Krim, vil Ukraine ikke tillade russere bosat i Ukraine at stemme ved de russiske ambassader, skriver avisen The Moscow Times.

Rusland har svaret igen ved at kalde Ukraines repressalier for 'latterlige'. Præsident Vladimir Putins talsmand har svaret, at Rusland ikke har tænkt sig at rette ind efter Ukraines ultimatum. Og lederen af Ruslands valgkommission, Ella Pamfilova, har advaret om, at situationen kan give bagslag for Ukraine.

Facebook
Twitter