Krise med Saudi-Arabien kan ramme svenske virksomheder

Saudi-Arabien og Sverige har viklet sig ind i en diplomatisk krise, der nu har ført til hjemkaldelsen af ambassadør.

Sverige sætter punktum for forsvarssamarbejde med Saudi-Arabien. Det skader Sveriges troværdighed, mener den svenske virksomhed Saab, der blandt andet står bag kampflyet på billedet. (Foto: Ints Kallnins © Arkivfoto: Scanpix)

Der er kommet en alvorlig kurre på tråden i forholdet mellem Sverige og Saudi-Arabien. Og det kan ramme de svenske virksomheder, der har Saudi-Arabien som eksportmarked.

Det gælder ikke mindst for de virksomheder, der eksporterer forsvarsmateriale for tårnhøje beløb til saudierne.

Ifølge myndigheden ISP, der kontrollerer Sveriges våbeneksport, blev der sidste år eksporteret forsvarsmateriel til Saudi-Arabien for et beløb svarende til 275,9 millioner danske kroner.

I alt løb eksporten af forsvarsmateriel op i 6,5 milliarder danske kroner i 2014.

- Det er ikke godt for vores troværdighed

Et af omdrejningspunkterne i krisen er et forsvarssamarbejde mellem Sverige og Saudi-Arabien, som svenskerne har besluttet at ophæve.

Blandt de svenske virksomheder, der opererer i Saudi-Arabien, er Saab, Ikea, Volvo, H&M og Ericsson.

Saab har blandt andet solgt radarovervågningssystemet EriEye til saudierne. Da systemet i 2011 blev eksporteret til Saudi-Arabien, var det kun Thailand, som Sverige eksporterede mere forsvarsmateriel til.

- Det er ikke godt for vores troværdighed, at aftalen hæves. Det påvirker ikke bare Saab, men hele Sveriges erhvervsliv, siger topchef i Saab Håkan Buskhe til Dagens Industri.

I alt blev der i 2011 eksporteret forsvarsmateriel fra Sverige til Saudi-Arabien for 2,3 milliarder danske kroner.

Kan også ramme andre brancher

Analytiker med fokus på Mellemøsten Per Jönsson fra Det Udenrigspolitiske Institut i Stockholm vurderer også, at det brudte samarbejde kan få konsekvenser for svenske virksomheder.

Han påpeger, at Saudi-Arabien kan nå frem til den konklusion, at når de ikke kan købe militært isenkram af svenskerne, så vil de heller ikke købe andre varer.

- Det her kommer rimeligvis til at få konsekvenser, siger han til Expressen.

Hvad skete der?

Den diplomatiske krise mellem de to lande har fået Saudi-Arabien til at kalde landets ambassadør i Sverige, Ibrahim bin Saad bin Ibrahim Al-Brahim, hjem.

Det sker, efter at den svenske statsminister, Stefan Löfven, har bekræftet, at Sverige ikke vil forlænge en aftale om militært samarbejde med Saudi-Arabien.

- Det er rigtigt, at den vil blive opsagt. For os har det været klart i nogen tid. Det handler ikke om, hvad der er sket i de seneste dage, sagde Stefan Löfven tirsdag.

Kritik af Saudi-Arabien

Konkret henviste han i den forbindelse til, at det brudte samarbejde ikke hænger sammen med Saudi-Arabiens reaktion på en udmelding fra den svenske udenrigsminister, Margot Wallström. Det er et andet led i det forværrede forhold mellem de to lande.

Hun skulle have holdt en tale ved et udenrigsministermøde i Den Arabiske Liga mandag.

Men den tale blev aflyst - angiveligt efter pres fra Saudi-Arabien - fordi Margot Wallström har kritiseret menneskerettighedssituationen i landet.

Diplomatiske forbindelser ikke brudt

Og nu er ambassadøren altså blevet kaldt hjem.

- Jeg ved ikke, om han fortsat er i Stockholm, siger udenrigsministerens pressesekretær, Erik Boman.

Ibrahim bin Saad bin Ibrahim Al-Brahim blev tirsdag informeret om den opsagte aftale. Kort efter blev de svenske myndigheder informeret om, at ambassadøren var kaldt hjem.

- Den årsag, der angives, er Sveriges kritik og de udtalelser, som Wallström er kommet med om menneskerettigheder og demokrati, siger pressesekretæren ifølge Aftonbladet.

Han understreger, at hjemkaldelsen ikke betyder, at de diplomatiske forbindelser er helt brudt. Sverige har samtidig udtrykt over for Saudi-Arabien, at det er meget ønskeligt, at ambassadøren snart vender tilbage.

Vil fortsætte civilt samarbejde

Forsvarsminister Peter Hultqvist oplyser ifølge dn.se, at det ikke er alle former for samarbejde med saudierne, der opgives. Sverige vil nemlig udvikle landenes samarbejde og aftaler på det civile område.

Ifølge forsvarsministeren var Saudi-Arabien ikke interesseret i den form for militært samarbejde, som Sverige foreslog.

Facebook
Twitter