Kriseplan udløst i Stockholm: Personale får dobbelt løn - og 48 timers arbejdsuge

Den træder i kraft med øjeblikkelig virkning efter opråb fra læger og sygeplejesker.

Intensivafdelingen på Karolinska Hospital i Solna, Stockholm, er en af dem, der er hårdest ramt af coronavirussets intensiverede spredning i Sverige de seneste dage. (Foto: Jonathan Nackstrand © Scanpix)

En helt ekstraordinær krisesituationsaftale er netop trådt i kraft i Region Stockholm.

Aftalen giver blandt andet mulighed for at kunne flytte rundt på personale i kommuner og regioner og forlænger personalets arbejdstid til 48 timer om ugen - mod en lønforhøjelse på 220 procent.

- I Region Stockholm ser vi nu, at alle eksisterende muligheder i den normale overenskomstaftale for at sikre bemanding på intensivafdelingerne er brugt op. Vi vælger derfor at aktivere krisesituationsaftalen, efter regionens eget ønske, med øjeblikkelig virkning, oplyser Joakim Larsson, som er ordfører for forhandlingsdelegationen i Sveriges Kommuner og Regioner (SKR), i en pressemeddelelse.

Det sker efter intensiverede opråb fra sundhedspersonalet på de stockholmske intensivafdelinger de seneste dage.

- Vi har pludselige mange alvorligt syge i Stockholm, og vi har måttet skifte arbejdsplads, arbejde lange dage og har aldrig haft så mange intensivpatienter. Men hvad angår vores løn, så er det her tydeligvis ikke en krisesituation, sagde anæstesisygeplejerske Johan Sand til fagbladet Vårdfokus inden aftalen.

Han er en af de mange medarbejdere, der er blevet omflyttet til en intensivafdeling på Karolinska Hospital de seneste dage.

Beslutningen om at udløse den såkaldte "Krisesituationsaftale" kommer, efter at regionsrådet i Stockholm torsdag aften bad SKR om det. Det skriver Aftonbladet.

"Krisesituationsaftalen" blev lavet efter de mange skovbrande i Sverige tilbage i 2018.

Det er en overenskomstaftale, som kan træde i kraft i ekstraordinære situationer, hvor normale overenskomster begrænser det nødvendige personales arbejdsmuligheder.

– Jeg synes, det er godt, at den aftale findes, men det betyder også en 48 timers grundarbejdstid. Det kan blive meget hårdt for personalet, men det er også derfor, vi betaler dem meget mere, siger Anna Starbrink, sundhedsborgmester i Stockholms regionsråd.

Tiltagende pres på intensivafdelinger

Antallet af indlagte på intensivafdelingerne i Sverige, primært i Stockholm, bliver ved med at stige. Ifølge de seneste tal fra Johns Hopkins University er 621 svenskere smittet med Covid-19 det seneste døgn. I alt ligger 363 svenskere lige nu på en intensivafdeling - næsten halvdelen af dem i Region Stockholm, viser tal fra Intensivvårdregistret.

gårsdagens pressemøde udtrykte statsepidemiolog Anders Tegnell også bekymring for udviklingen på intensivafdelingerne:

- Der kommer stadig flere på intensivafdelingerne, men udviklingen er rimelig stabil. Ind til videre er det dog kun få, der har forladt afdelingerne igen, og derfor øges trykket på intensivafdelingerne hele tiden, forklarer Anders Tegnell.

Det er blandt andet det, der har fået Vårdförbundet, svarende til Dansk Sygeplejeråd, og Läkarförbundet til at kræve, at man nu aktiverer den såkaldte "Krisesituationsaftale".

– Det er krigssygepleje, vi udfører lige nu. Hvis ikke det her er en krise, hvad er det så? siger 29 årige Matilda Nygren, som arbejder på intensivafdelingen på hospitalet Nya Karolinska, til Aftonbladet.

Facebook
Twitter