Kriseramte libanesere uden strøm: 'Hvordan skal vi overleve?'

Libanon har svært ved at importere brændstof, og det kaster millioner ud i mørke.

En kunde bruger lommelygtefunktionen på sin telefon for at handle i en butik i Bhamdoun nær Beirut. (Foto: MOHAMED AZAKIR © Ritzau Scanpix)

Ufrivillig mørkekørsel, mørklagte lejligheder, og mad der bliver dårlig i køleskabet.

Det har været situationen for millioner af libanesere det seneste døgn.

I går lukkede Libanons to største kraftværker nemlig ned på grund af mangel på brændstof, og det kastede store dele af det kriseramte land ud i mørke.

Der var dømt mørkekørsel i blandt andet Beirut i aftes:

Problemer med el-nettet er langt fra unormalt i det mellemøstlige land, men det totale nedbrud er ud over det sædvanlige.

- Før blev der lukket for strømmen i tre timer. Men efter de seneste problemer fik vi kun strøm i tre timer i døgnet. Og nu er der slet ingen strøm, lød det i aftes fra Beirut-indbyggeren Mohammad Sekkariye til nyhedsbueauet AP.

- Strømmen fra private generatorer koster mindst 1,5 millioner lira (6.400 kroner, red). Hvordan skal vi overleve?

Et land i krise

Libanon har det seneste halvandet år været hårdt ramt af enorm økonomisk krise, som Verdensbanken har omtalt som en af de værste i verden i 150 år.

Det har blandt andet givet mangel på udenlandsk valuta, hvilket gør det svært for det meget importafhængige land at skaffe brændstof fra udlandet.

Derfor er det hverdag ikke at have strøm i de fleste af døgnets timer. Men hvor nedbrud førhen kunne vare tre til seks timer, er der nu områder, hvor man kun har strøm i op til to timer dagligt, beretter nyhedsbureauet AP.

  • Gårsdagens strømnedbrud gav i aftes mørklagte bygninger og ingen gadebelysning den libanesiske hovedstad. (Foto: Ida Marie Odgaard © Ritzau Scanpix)
  • Livet fortsætter dog trods manglende strøm. (Foto: MOHAMED AZAKIR © Ritzau Scanpix)
1 / 2

Den manglende strøm har fået mange libanesere til at afhænge af private strømleverandører og generatorer, men også disse løsninger er under pres i et land i dyb økonomisk krise.

I løbet af det seneste år er op mod tre fjerdedele af Libanons befolkning ifølge AP blevet kastet ud i fattigdom som følge af stigende arbejdsløshed og tårnhøj inflation.

Tarek Kanafani er blandt de indbyggere, der er utilfredse med situationen i Libanon:

Dansker: Man planlægger efter strømnedbrud

- Den offentlige strøm er så ustabil, at det ikke er noget, vi regner med i vores hverdag, fortæller danske Winnie Faarvang, der er på udveksling i Beirut i forbindelse med sin kandidatuddannelse.

Hun er blandt de indbyggere i hovedstaden, der har adgang til strøm fra en privat generator. Det betyder, at hun har strøm syv timer i døgnet.

- Vi har en time om morgenen, en time om eftermiddagen, og så fra klokken 19 indtil midnat, fortæller danskeren.

Winnie Faarvang er udvekslingsstuderende på Lebanese American University i Beirut. (Foto: PRIVATFOTO)

Hun fortæller, at hun har vænnet sig til at planlægge sin hverdag efter, at strøm er en mangelvare. Det indebærer blandt andet, at hun sørger for at oplade sin computer, mobiltelefon og adskillige powerbanks, når der er strøm.

- Det er noget anderledes, men man vænner sig hurtigt til det, siger hun.

Til gengæld udgør de mange timer uden strøm en udfordring i forhold til fersk mad, fortæller Winnie Faarvang.

- Når vi har så lidt strøm, bliver vi nødt til at tænke over, hvad vi putter i køleskabet, så det ikke er noget, der bliver dårligt, siger danskeren, der fortæller, at man også skal tænke over, hvor man tager ud og spiser.

- Mange af os har også fået madforgiftning, fordi selv om mange restauranter har mere elektricitet til rådighed, så er der bare større risiko for, at der er bakterier i maden, fortæller hun.

- Men det er situationen for os, som har en generator, der giver ekstra strøm nogle timer om dagen. Det gælder helt sikkert ikke for hele befolkningen, hvor situationen nok er anderledes, siger danskeren.

Her til eftermiddag lyder meldingen, at strømmen gradvist er vendt tilbage til det sædvanlige niveau. Samtidig melder Libanons energiministerium, at landets gældsplagede centralbank har godkendt et lån på 100 millioner dollar (over 640 millioner kroner, red.) for at importere brændstof til el-nettet.