Kristersson truer med at danne regering uden støttepartier

Svenske regeringsforhandlinger skærpes med Ulf Kristerssons ultimatum til to støttepartier.

Ulf Kristersson er ved at løbe tør for tid, hvis han vil danne regering. (Foto: EPA/ANDERS WIKLUND © Scanpix/ANADOLU AJANSI/TT NEWS AGENCY)

Forhandlingerne om en svensk regering er blevet skærpet, da den borgerlige statsministerkandidat, Moderaternes Ulf Kristersson, har givet alle sine tre støttepartier et ultimatum:

Accepter en borgerlig regering uden støtte fra Socialdemokraterne eller lad være med at gå med i regering.

Det skriver han på Facebook.

Centerpartiet og Liberalerne er uenige om, hvilket grundlag en borgerlig regering skal dannes på. De to støttepartier vil have støtte fra Socialdemokratiet og muligvis Miljøpartiet.

Det har Socialdemokratiet i første omgang afvist.

Derfor ønsker Ulf Kristersson og Moderaterne at bevæge sig videre til næste mulighed. Det er en borgerlig regering støttet enten passivt eller aktivt af Sverigedemokraterne.

Det har de to støttepartier hidtil nægtet.

Kan træde ind senere

Støttepartierne har fået weekenden til at bestemme sig for, om de vil med i en regering, der lever på Sverigedemokraternes nåde, eller ej.

Hvis ikke de ønsker det, får de tilbuddet om at samarbejde som støttepartier uden for regering, skriver Kristersson.

Tilbuddet indeholder ifølge SVT angiveligt en option om at træde ind i regering på et senere tidspunkt.

Ulf Kristersson har frem til tirsdag, før han skal fortælle talmannen i Riksdagen, hvordan han agter at danne regering.

Moderaterne, Liberalerne og Centerpartiet gik til valg i koalition med Kristdemokraterne som Alliansen. Et mudret valgresultat efterlod Alliansen på nogenlunde samme størrelse som de tre partier Socialdemokraterne, Miljøpartiet og Venstrepartiet.

Ingen af de to blokke kan dog danne flertal uden Sverigedemokraterne eller hinanden. I første omgang har Ulf Kristersson og Moderaterne fået chancen.

/ritzau/

Facebook
Twitter