Kristian Jensen: Jeg håber at grækerne kan blive i euroen

Udenrigsminister Kristian Jensen håber, at Grækenland kan blive i euroen.

Grækerne stemmer nej til lånebetingelser ved søndagens folkeafstemning. REUTERS/Yannis Behrakis (Foto: YANNIS BEHRAKIS © Scanpix)

Grækerne har talt. Og der er ingen slinger i valsen: Lidt over 60 procent af vælgerne siger nej til de lånebetingelser, som EU, Den Internationale Valutafond (IMF) og Den Europæiske Centralbank (ECB) har tilbudt grækerne for nye nødlån.

Det er et nej, som den græske Syriza-ledede regering har opfordret befolkningen til.

Og det resultat glæder ikke udenrigsminister Kristian Jensen (V):

- Jeg er rigtig ked af resultatet. Jeg tror, det bliver svært for Grækenland at finde en vej til en aftale med de långivere, som er så afgørende for, at græske banker kan holdes i gang. Hvis ikke grækerne får et nyt nødlån, vil bankerne løbe tør for penge meget snart. På den måde bliver befolkningen kastet ud i en helt ukendt situation, siger Kristian Jensen til DR Nyheder.

Hvad vil grækerne nu?

Grækerne skal nu til at overtale sine långivere om at låne flere penge. Men præcis, hvad der kommer til at ske, er der absolut ingen, der ved.

- I første omgang ligger bolden hos grækerne nu. Hvad vil de? Vil de træde ud af euroen? Vil de tilbyde långiverne en ny aftale med andre vilkår end dem, de lige har sagt nej til. Jeg er meget spændt på at se, hvad den græske regering gør nu, siger Kristian Jensen, som håber at grækerne forbliver i euroen.

- Jeg håber, grækerne kan blive i euroen. Det bedste ville være, hvis grækerne ville acceptere de nødvendige reformer for at få deres økonomi på fode igen. Det er bedst for Grækenland, hvis vi kan fortsætte samarbejdet. Jeg ville være meget skeptisk ved en situation, hvor Grækenland bliver tvunget til at træde ud af euroen – eller i sidste ende af EU, siger Kristian Jensen.

Halvtomme banker

Ind til videre holder de græske banker lukket, men den græske regering lover, at de vil åbne igen måske allerede tirsdag. Men eftersom ingen aner, om grækerne kan forhandle en ny og gunstig låneaftale hjem, er der heller ingen, der ved, om de halvtomme banker kan blive ved med at have kontanter.

- Hvis de græske banker kommer til at lukke, kan det blive uoverskueligt for de mange danskere, der er i Grækenland. Jeg håber ikke, det når så langt, men det må de næste dage vise, om grækerne får taget et initiativ, der gør, at vi kan arbejde videre, siger Kristian Jensen.

Der er dog ingen, der er interesseret i, at Grækenland går bankerot.

I forlængelse af den græske afstemning holder euro-landenes finansministre en telefonkonference i morgen, mens den tyske kansler Angela Merkel mødes med den franske præsident Francois Hollande.

FacebookTwitter