Kristian Jensen: Stor pengepose til Libyen hvis de vil samarbejde om flygtninge

EU's udenrigsministre mødes i dag i Luxembourg for at diskutere de enorme flygtningestrømme fra Libyen mod Italien.

De erfaringer, EU har gjort sig efter massive flygtningestrømme i Grækenland, skal bruges nu, hvor turen er kommet til Italien, siger udenrigsminister Kristian Jensen (V)

Flygtningene drager ad nye veje mod Europa, efter EU's aftale med Tyrkiet. Meget tyder på, at den næste store strøm af flygtninge og migranter tager flugten over Libyen og mod Italien.

I dag mødes EU's udenrigsministre for blandt andet at diskutere, hvad EU-landene skal stille op med den nye Libyen-rute mod Italien, så støvlelandet ikke bliver det næste Grækenland.

Den danske udenrigsminister Kristian Jensen (V) deltager også i EU-mødet i Luxembourg.

Ifølge ham skal EU sætte ind med flere forskellige løsninger for at hindre, at Italien ikke, ligesom Grækenland, helt opgiver at håndtere og sagsbehandle de mange immigranter og flygtninge, der kommer til landet.

- Vi skal hjælpe med vores udviklingsbistand, så flere afrikanere får en bedre tilværelse og får lyst til at blive i stedet for at blive økonomiske migranter og søge mod Europa.

Derudover mener udenrigsministeren, at man bør samarbejde med Libyens nye regering og bistå med hjælp og rådgivning, så de får kontrol over kysterne og havene. Lige nu begynder mange menneskesmuglere rejsen med flygtningene mod Europa i Libyen.

- EU har sagt, vi har er klar med en stor pose penge til Libyen, hvis de vil arbejde sammen med os, og hvis vi kan få samarbejdsaftaler på flere områder. Blandt andet når det kommer til at bekæmpe terrorisme og illegal immigration, siger Kristian Jensen.

- Vi skal tænke på, hvordan Frontex skal inddrages, og på hvordan EU's fælles grænseværn assisterer, så de problemer, vi har set i Grækenland, ikke gentager sig i Italien. Vi har nogle erfaringer fra Grækenland, som vi selvfølgelig skal bruge.

Sagen kort

  • Alene i sidste uge samlede den italienske kystvagt på 48 timer over 4000 flygninge og migranter op fra fartøjer i farvandet mellem Libyen og Sicilien.

  • EUs præsident Donald Tusk har advaret om, at antallet af flygtninge i Libyen på vej mod Italien er 'alarmerende højt'.

  • Længe var balkanruten, hvor hundredtusindvis af flygtninge og migranter rejste via Tyrkiet og de græske øer mod Balkan og Europa, den primære rute ind i EU.

  • Men nu hvor aftalen med Tyrkiet om tilbagesendelse af asylansøgere er trådt i kraft - stiger flygtninge-strømmen mod Italien via Libyen.