Kritikken af Putins krig ulmer i Rusland: 'Der er sket et meget drastisk toneskifte'

Efter ukrainsk modoffensiv spreder kritikken sig på sociale medier.

Det har vakt stor kritik på sociale medier, at Putin i går fejrede Moskvas fødselsdag, samtidig med at de russiske tropper led store nederlag på slagmarken. (Foto: SPUTNIK © Ritzau Scanpix)

Det fremgik tidligere, at der var tale om ukrainsk modoffensiv i Kherson-regionen. Det var fejl - det russiske tilbagetog skete i Kharkiv-regionen.

Efter den overraskende ukrainske modoffensiv i Kharkiv-regionen, så ulmer kritikken af Putin og hans krig internt i Rusland.

Mens man på russisk stats-TV holder sig til den officielle udmelding om, at der ikke er tale om et russisk tilbagetog i Kharkiv, men en 'omrokering af tropper', så taler man på sociale medier nu om, at alt måske ikke længere går så godt med den såkaldte 'specialoperation'.

- Den mest mærkbare forskel i retorikken findes online, som også er der, hvor de fleste russere under 50 finder deres nyheder, siger Matilde Kimer, der er DR's Ruslands- og Ukrainekorrespondent.

- Flere af dem, man egentlig kunne kalde chefpropagandisterne, er begyndt at omtale krigen på en helt anden måde end før. Der er sket et meget drastisk toneskifte, siger hun.

Ukrainerne har de seneste dage tilbageerobret store landområder og flere strategisk vigtige byer i Kharkiv-regionen. (Foto: UKRAINIAN ARMED FORCES © Ritzau Scanpix)

Mens man før har talt om nødvendigheden af krigen, så diskuteres det nu, hvorfor der ikke gøres større fremskridt.

- Kritikken spreder sig på et hav af Telegram-kanaler, som er det sociale medie, der nok bliver mest brugt i Rusland. Her har mange egentlig været stærkt loyale overfor krigen, men nu kritiseres forsvarsministeriet for ikke at have styr på krigen og for at tie, når det går dårligt, siger Matilde Kimer.

Taler ikke højt om nederlag

I går, mens Ukraine tilbageerobrede flere strategisk vigtige byer i det nordøstlige Ukraine, så fejrede Putin Moskvas 875 års fødselsdag med pomp og pragt.

Og det vakte ifølge Matilde Kimer stor kritik på sociale medier, hvor man kritiserede præsidenten for at bruge tid og penge på at fejre jubilæet, mens russiske soldater led store nederlag på slagmarken i Ukraine.

Og også i populære russiske talkshows taler man om, hvorfor Rusland ikke har sejret og er nødt til at omrokere sine tropper.

- Alle ved, at det skyldes et nederlag, man siger det bare ikke højt, men diskuterer i stedet årsager til, at det ikke går så godt for Rusland, siger Matilde Kimer.

Det er stadig både tabu og for farligt at kritisere Putin direkte i Rusland, understreger hun.

’Jeg er bange for at Putin ikke ved, hvad der foregår'

Også den kontroversielle tjetjenske leder Ramzan Kadyrov udtalte i morges en slet skjult kritik af Putins ageren i krigen i en video på det sociale medie Telegram.

’Jeg er bange for at Putin ikke ved, hvad der foregår. Jeg er nødt til at tage kontakt til ham og forklare ham om situationen på jorden, hvis der ikke snart sker nogle ændringer', lød det.

- Det er en ret vild melding, fordi han er i alt sit vanvid og voldsbegejstring en temmelig indflydelsesrig person, siger Matilde Kimer.

Ramzan Kadyrov er leder af Tjetjenien, som er en af i alt 21 autonome republikker i Den Russiske Føderation. (Foto: STRINGER © Ritzau Scanpix)

- Den udmelding indeholder en kamufleret kritik, hvor han både kritiserer Putin for ikke at have styr på sine generaler og forsvarsministeriet for ikke at give sandfærdige briefinger, samtidig med at han sætter sig selv i spil som en, der ville kunne gøre arbejdet bedre. Der bliver sagt mange ting med få ord, siger hun.

Interne magtkampe kan true Putin

Ifølge Matilde Kimer er det rigtig dårlige nyheder for Putin, at der nu så småt bliver åbnet for en debat om krigen internt i Rusland.

- Han har stået og fortalt sin egen befolkning i seks en halv måned, at ’specialoperationen’ i Ukraine er én lang succes, og at det kører fuldstændigt efter planen, mens der ikke er nogen med bare perifært indsigt i krigsførelse, der har været i tvivl om, at Rusland har lavet nogle fejldispositioner og lidt nogle nederlag, siger hun.

- Så selvfølgelig er det en skidt situation for Putin, og det bliver enormt interessant at se, hvad hans næste træk bliver.

Og Ramzan Kadyrovs udmelding kunne også tyde på, at interne magtkampe kan true Putin efter den seneste uges ukrainske modoffensiv.

- Der er rigtig mange, der mener, at det her er et sårbart tidspunkt, hvor det vil vise sig, om der er nogen i Putins inderkreds, der har mulighed for at sætte nogle stød ind og sige, at nu må de lige overtage lidt her – og det er i det lys man også skal læse Ramzan Kadyrov udmeldinger, siger Matilde Kimer.