Kritikken fortsætter på årsdag for Bangladesh-ulykke

Sidste års fabrikskollaps i Bangladesh satte fokus på sikkerhed, men kritikere kræver flere forbedringer.

Mange lider fortsat efter Rana Plaza. Bygningskollapset i Bangladesh' hovedstad Dhaka for et år siden kostede 1138 livet. Mange af de flere tusinde overlevende er fortsat traumatiserede. Arkivfoto. (Foto: MUNIR UZ ZAMAN © Scanpix)

Da en ni etager høj fabriksbygning for præcist et år siden kollapsede og dræbte 1138 personer i Bangladesh, satte den gang i en international debat om de forhold, som vestlige firmaer får produceret tøj under i fattige lande.

Det seneste år er der blevet oprettet en fond for de overlevende, og de involverede firmaer har set sikkerheden efter i sømmene på fabrikkerne. En af dem er danske PWT Group, der havde produktion på den kollapsede Rana Plaza-fabrik.

- Straks efter ulykken har vi taget initiativer vedrørende bygningskontrol og godkendelser, siger marketing manager i PWT, Brian Børsting, i en e-mail til Ritzau. PWT står blandt andet bag kæderne Tøjeksperten og Wagner.

Vil ikke flytte produktion

- Vi producerer fortsat i Bangladesh. Løsningen er, efter vores vurdering, ikke at flytte produktionen andetsteds, siger han.

Efter katastrofen gav PWT en donation til ofrene for ulykken, men firmaet har ikke ønsket at anerkende erstatningsansvar i forbindelse med bygningskollapset.

Mange af de multinationale tøjmærker har ifølge Mellemfolkeligt Samvirke endnu ikke bidraget med den lovede kompensation til tekstilarbejderne og deres familier.

Sikkerhed halter

Ifølge en undersøgelse, som organisationen sammen med Actionaid har foretaget blandt 1436 overlevende og 758 familiemedlemmer, er tre ud af fire af de overlevende i dag arbejdsløse. Størstedelen er for invaliderede eller traumatiserede til at kunne arbejde.

Samtidig halter sikkerheden stadig på andre tøjfabrikker i Bangladesh, lyder konklusionen fra det uafhængige researchcenter DanWatch. Nye inspektioner viser, at der stadig er problemer med brand- og bygningssikkerheden på mange af tekstilfabrikkerne.

Bæredygtig mode

Det fortsatte arbejde med sikkerheden er også på dagsordenen, når det internationale topmøde for bæredygtig mode, Copenhagen Fashion Summit, torsdag løber af stabelen.

- Fabriksulykken i Bangladesh er et af mange frygtelige eksempler på modebranchens skyggeside. Den understreger, hvor vigtigt det er, at vi fortsat kæmper for en mere ansvarlig modebranche, siger Eva Kruse, administrerende direktør i Danish Fashion Institute, i en pressemeddelelse.

Hun vil sammen med de andre deltagere holde et minuts stilhed for at mindes ofrene.

/ritzau/

FacebookTwitter