Kronologi over katastrofen i Pakistan

Flere end 20 millioner pakistanere er berørt af de værste oversvømmelser i landet i mere end 80 år. Få overblik over katastrofens udvikling her.

Oversvømmelsen i Pakistan havde sin begyndelse d. 29. juli, hvor en kraftig monsun-regn i det nordvestlige Pakistan får flere floder til at gå over deres bredder. Flere landsbyer bliver skyllet væk. (Foto: Mohib Bhanda © Scanpix)

Pakistan er ramt af de værste oversvømmelser i mere end 80 år. Her følger en kronologi over katastrofens udvikling:

29. juli:

Kraftig monsun-regn i det nordvestlige Pakistan får flere floder til at gå over deres bredder. Flere landsbyer bliver skyllet væk.

31. juli:

FN kalder oversvømmelserne de værste i mands minde. De pakistanske myndigheder anslår, at flere end 800 mennesker er omkommet i vandmasserne.

2. august:

Myndighederne i Pakistan siger, at antallet af dødsofre for katastrofen er mindst 1100. 30.000 soldater fra den pakistanske hær sættes ind i redningsarbejdet. Ifølge FN er flere end 980.000 mennesker hjemløse. Røde Kors udsender en appel om hjælp.

4. august:

Premierminister Yousuf Raza Gilani opfordrer regeringen til at optrappe leveringen af nødhjælp. Imens vokser vreden mod Pakistans præsident Zardari, der er på officielt besøg i Europa. Befolkningen raser over den langsomme udlevering af mad og medicin.

5. august:

FN anslår nu, at mindst 1600 har mistet livet alene i det nordvestlige Pakistan. Der rapporteres om adskillige udbrud af af sygdomme som f.eks. diarré.

6. august:

Pakistan slår katastrofealarm, da oversvømmelserne breder sig til den sydlige del af landet, hvor en halv million mennesker må evakueres. Ifølge FN er flere end 14 millioner mennesker nu berørt af oversvømmelserne.

7. august:

En million mennesker bliver evakueret fra den tæt befolkede Sindh-provins i det sydlige Pakistan.

9. august:

FN siger, at omfanget af katastrofen er større end tsunamien i Thailand i 2004 og jordskælvene i Kashmir og Haiti i henholdsvis 2005 og 2010.

10. august:

Ifølge FN har flere end seks millioner mennesker brug for nødhjælp, hvis de skal overleve. Præsident Zardari vender tilbage til pakistan efter sit besøg i Europa.

11. august:

FN beder om 2,7 milliarder kroner til at hjælpe ofrene for oversvømmelserne. En højtstående embedsmand fra FN advarer om, at militante grupper vil forsøge at udnytte katastrofen og regeringens nølen med at få hjælpen ud til atskaffe sig opbakning. USA tredobler antallet af militær-helikoptere, der skal hjælpe med redningsarbejdet.

12.august:

Pakistans fødevareminister siger, at "enorme mængder" af afgrøderne i landets landbrugsområder er gået tabt.

14. august:

Premierminister Yousuf Raza Gilani siger, at 20 millioner mennesker nu er ebrørt af oversvømmelserne.

15. august:

FN's generalsekretær, Ban Ki-Moon, siger, at omfanget af katastrofen i Pakistan er større end noget, han nogensinde har set.

19. august:

Verdensbanken vurderer, at det vil tage flere år, før ødelæggelserne er udbedret. Landbrugsarealer på størrelse med England er ødelagt. FN vurderer, at fire millioner mennesker er uden tag over hovedet i provinserne Sindh og Punjab.

Kilder: BBC og Dawn.com

Facebook
Twitter