'Kronprins' på flugt efter spådom: Jeg vender tilbage til Zimbabwe

Presset stiger på Zimbabwes præsident, Robert Mugabe, efter han har fyret sin kronprins.

Presset på Zimbabwes præsident Mugabe er steget, efter han mandag fyrede sin vicepræsident. (Foto: Jekesai Njikizana © Scanpix)

I Zimbabwe ser det for første gang i mange år ud til, at præsident Robert Mugabe er under pres.

I mandags fyrede han sin vicepræsident, Emerson Mnangagwa, på grund af illoyalitet. Den nu tidligere vicepræsident var ellers udset som favoritten til at efterfølge 93-årige Mugabe, der har siddet på magten i Zimbabwe i 37 år.

Præsidenten har udset sig sin 41 år yngre kone, Grace, til at fylde den tomme plads ud under ham. Dermed ligner hun nu samtidig det bedste bud, når der skal findes en efterfølger til præsidentembedet.

Samtidig er den tidligere vicepræsident flygtet til nabolandet Sydafrika, men der har han ikke tænkt sig at blive, siger han.

- Jeg vender tilbage til Zimbabwe for at lede landet, siger han ifølge The Guardian.

Flygtet på grund af spådom

Flere af hans allierede siger, at den nu tidligere vicepræsident er flygtet på grund af dødstrusler, som præsidenten og resten af regeringspartiet Zanu-PF skulle stå bag. Men præsidenten har en anden forklaring.

- Hr. Mnangagwa har besøgt flere kirkelige profeter for at få svar på, hvornår jeg dør. Men i stedet fik han at vide, at han vil dø før mig.

Efter at være blevet fyret som vicepræsident mandag, blev Mnangagwa i går også ekskluderet fra præsidentens parti. Ifølge præsidenten skete det, fordi Mnangagwa har planlagt at kuppe sig til magten.

- Vi har længe vidst, hvem han er. Han troede, at ved at være tæt på mig, ville han blive båret hele vejen til præsidentembedet.

Mugabe skal rense ud

I 2014 fyrede Mugabe en anden vicepræsident for de samme anklager, som nu har ramt Mnangagwa. Men den tidligere vicepræsident er en stærkere profil, og dermed er presset langt større på præsidenten nu, fortæller DR’s Afrika-korrespondent, Søren Bendixen.

- Mnangagwa er tidligere sikkerhedschef, og han har mange støtter i Zanu-PF. Derfor er situationen mere alvorlig for Mugabe nu, end den var for tre år siden.

Præsidentens efterfølger skal formentlig findes blandt partiets egne. Men det ved Mnangagwas støtter også, fortæller Søren Bendixen.

- Det er en meget vigtig periode for Mugabe. Hans kone er ekstremt upopulær, og flere og flere i Zimbabwe begynder at tænke ”nu er det nok.”

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk