Kulde og sne dræber tusinder af påskelam

Det nordlige England, Irland og Skotland er så hårdt ramt af frost og sne, at op mod 10.000 dyr frygtes døde. Militærhelikopter må dumpe mad ned.

Her er et par lam fra Nordirland, der lever. Mange af deres artsfæller er døde i et voldsomt snevejr. (© Scanpix)

Tusinder af får, lam og kvæg frygtes døde under den kulde og sne, der for tiden hærger den nordlige del af Storbritannien.

Især Skotland, Wales og Nordirland er hårdt ramt, skriver den engelske avis The Guardian.

Det er lige nu højsæson for salg af lam til de mange påskeborde rundt om, men det vurderes, at op mod 10.000 dyr er dræbt af kulden - mange er ligefrem blevet begravet under de massive snemasser.

Nyfødte lam overlever en halv time

- Hver dag siden sneen ramte, har jeg hentet døde lam fra markerne, og det vil fortsætte de næste dage også. Nyfødte lam kan kun overleve en halv til en hel time i frostgraderne, og sneen er så tyk, at mange af dem er begravet, siger landmand Malcolm Roberts fra byen Oswestry, der ligger tæt på grænsen til Wales, til Guardian.

Han havde regnet med at få 600 påskelam her i marts, men mange af dem har han altså hentet døde.

(© Scanpix)

Helikopter med mad sendt op

Royal Air Force har sendt en helikopter til de fjernest liggende egne, hvor de dumper mad ned til dyrene på markerne, fordi de lokale bønder ikke kan komme ud.

- Det er en meget alvorlig situation. Nogle af scenerne er rystende - at se landmændene hente får, der er døde i sneen. Folk er vrede og berørte. Vi har et dyrevelfærdsproblem. Landmændene har brug for, at der kastes mad ned til dyrene. Vi har en overvågningshelikopter, så vi kan se, hvor dyrene er, og så har vi en anden helikopter, som er parat til at kaste maden ned, siger den nordirske landbrugsminister Michelle O' Neill fra partiet Sinn Féin.

Da vejret var værst, var 140.000 hjem i øvrigt uden strøm og varme. To mennesker meldes døde under det iskolde vejr.