Kulturkrigen raser i USA's folkeskoler: 'Mine børn skal ikke føle skyld, fordi de er hvide'

Skoler er blevet en politisk slagmark i et opgør om, hvilken historie amerikanske børn skal lære.

Bestyrelsesmøder i amerikanske skoler er blevet en politisk slagmark. (Foto: © EVELYN HOCKSTEIN, Ritzau Scanpix)

Elicia Brand er mor til tre. Hun bliver tjekket for våben, før sikkerhedsfolk lukker hende ind til aftenens skolebestyrelsesmøde.

- Forældre som mig er vrede. Skolen forsøger at indoktrinere vores børn. Det hele er så “woke”. Skolen propper race og kønsindentitet ind i hele undervisningen. Og det skal stoppe, siger hun.

Vi er i Virginia i Loudon County - et område der er blevet epicenteret for et opgør, der breder sig i USA. Her er skolebestyrelsesmøder endt i kaos og som tophistorier i nationale nyhedsudsendelser, særligt hos den konservative tv-station Fox News.

Skolebestyrelser har følt sig truet. Forældre er blevet anholdt under møder. Slagsmål og trusler er blevet del af en ophedet debat.

Se et eksempel på et kaotisk skolebestyrelsesmøde i Loundon:

Kritisk raceteori

Det et opgør med mange fangearme, men i midten af vreden står begrebet "kritisk raceteori".

Det er et begreb, der bliver brugt på universitetsstudier, og som i store træk ser racisme som en systemisk del af samfundet, hvor alt lige fra love til adgang til uddannelser og lån er udtænkt og udformet til den hvide races fordel. Begrebet er blevet politisk brændstof i en kulturkrig, der breder sig.

Over 20 stater i USA har enten forbudt eller overvejer at forbyde eller begrænse brugen af kritisk race teori i undervisningen.

- De lærer mine børn at føle skyld, fordi de er hvide. Og de lærer sorte børn, at de er ofre. Ingen børn skal føle skyld eller gøres til ofre på grund af deres hudfarve, siger Elicia Brand, der mener, at skoler skal undervise historie uden at påføre elever skyld.

Elicia Brand forklarer sin holdning til slaveri:

Skoler afviser

I takt med at en lang række republikansk styrede stater nu forbyder begrebet, slår skoleledelser landet over lige så hurtigt fast, at skolebørn ikke bliver undervist i kritisk raceteori. Altså forbyder man noget, der ikke eksisterer, lyder det.

Todd Belt er professor i politisk ledelse. Og han har fulgt opgøret.

- Det her er politik brændstof, som ikke har hold i virkeligheden. Folkeskoler underviser ikke i kritisk raceteori, men det er rigtigt, at skolelærere er blevet omskolet med begreber derfra for at gøre lærere mere bevidst om race, siger han.

Slave-leg i gymnastik

Staten Virginia var en af de sidste stater i USA til at integrere sorte børn i hvide skoler. Og i Loudoun County har demografien ændret sig markant de senere år. Der er kommet flere sorte og latinoer til et område, der før var meget hvidt.

Det betød, at sorte forældre som Katreece Nolen, der er mor til tre, begyndte at stille krav til skolebestyrelsen i Loudon. Særlig efter det kom frem, hvordan der var blevet undervist i en gymnastiktime på en skole i området.

- De bad børn om at løbe igennem en forhindringsbane, som om de var slaver på flugt. Noget smerteligt for sorte familier blev gjort til leg. Mange sorte blev dræbt i forsøget på at flygte fra slaveri på plantagerne - og den slags tragedier blev gjort til gymnastik, fortæller hun.

Katreece Nolen er gået sammen med andre forældre om at bekæmpe racisme. (Foto: © Thomas Overgaard Nielsen, DR)

'Kan du hænge fra et træ?'

Katreece Nolen fik støtte af Zerell Welch, der har haft tre børn gennem skolesystemet i Loudon.

Hendes børn husker en skoletid, hvor de lærte en form for historie i skolen og en anden derhjemme.

- Jeg kan huske, at jeg havde en lærer, der sagde, at borgerkrigen her i USA egentlig ikke handlede om slaveri. Og da jeg sagde det til min bedstefar, sagde han, nej, det er ikke rigtigt, siger Brent Welch, der husker en skoletid præget af racisme.

- Der var ikke mange sorte børn dengang. Så jeg forsøgte at passe ind og prøvede at grine med udadtil, når de andre børn for eksempel tog en slange og spulede mig, som jeg husker, politiet gjorde under borgerrettighedskampene i 60’erne, fortæller han.

Hans søster, Kristen, som i dag læser medicin, fortæller, at hun som 16-årig blev inviteret med til en julefest i sin klasse, men fik at vide, at hun kun var blevet inviteret for at se, om hun kunne “hænge fra et træ”. Det fik hende til at tænke på lynchinger af sorte.

Se Zerell Welch reagere på sine børns oplevelser med racisme:

Træning af lærere

Konsulenter udefra konstaterede, at skolesystemet i Loudon havde et problem i måden, der blev undervist i skoler, hvor racesammensætningen forandrede sig.

Skolebestyrelsen satte en plan i gang, der omfattede omskoling af lærerne. Den kom, som pandemien ramte. Skoler blev lukket ned i over et år, så kom der krav om mundbind, vacciner til børn, og frustrationerne steg.

- Det blev det ikke klart kommunikeret til forældre, hvad det var for en træning, lærere skulle have. Så da skolerne endelig blev åbnet, lød det, hvad er det her for noget? Og så begyndte Fox News at tale om kritisk raceteori igen og igen i nyhederne, fortæller Zerell Welch.

Demonstranter protesterer mod brugen af kritisk raceteori foran Loudon County School Boards hovedkvarter i Ashburn, Virginia, den 22. juni 2021. (Foto: © EVELYN HOCKSTEIN, Ritzau Scanpix)

Forældre som Elicia Brand mener, at det skifte, der kom i undervisningen, er politisk motiveret.

- Det er i høj grad politisk. Skolen skal ikke pådutte mine børn værdier eller holdninger. De skal lære dem at læse, skrive, regne og undervise i historie med nuancer, men alt andet er min opgave som forælder.

Hun mener pendulet nu svinger så langt til venstre, at race og kønsidentitet gennemsyrer alt i skolernes tilgang til undervisning.

- Hvorfor skal min søn lære at skrive på computer ved at sidde og taste sætninger om race. Eller se en video fra pride-parader med homoseksuelle og så skrive om det? Hvorfor skal børn tvinges til at se race, fremfor bare at se et andet menneske, spørger hun.

Dødstrusler og terrorister

Nu møder hun og andre ligesindede op, hver gang skolebestyrelsen holder møde. Og målet er at få væltet skolebestyrelsen. Landet over sker det samme.

Opgøret har ført til mistillid og frygt på begge sider. Alicia Brand fortæller, at hun er blevet nævnt på en Facebook-side, som hun mener kalder hende og andre forældre, der er imod kritisk race teori, racister.

- Jeg kæmper for lige undervisning for alle børn. Jeg vil ikke have, at vi ser race. Men blot ser hinanden som lige. Jeg er alt andet end racist. Men de, “Chardonnay-Antifa” som vi kalder dem, forsøger at hænge os ud, siger hun.

De amerikanske myndighederne har set en markant stigning i trusler og chikane rettet mod skolebestyrelser og skolelærere landet over. Det har fået justitsminister Merrick Garland til at sætte en særlig taskforce hos FBI på sagen.

Et memo fra justitsministeriet førte i den forbindelse til stor vrede blandt republikanere, som mener, forældre blev stemplet som terrorister. Det har ministeriet klart afvist.

Republikaneren Glenn Youngkin blev valgt til guvernør i Virginia i 2021 efter en valgkamp, der handlede om skolepolitik. (Foto: © SHAWN THEW, Ritzau Scanpix)

Sejr til det republikanske parti

Demokraterne tabte for nyligt guvernørposten i Virginia. Kandidaten hos Republikanerne, Glenn Youngkin, kørte hårdt på kritisk raceteori i sin valgkampagne, og lovede at forbyde det på dag ét.

Professor Todd Belt mener, at republikanere har vundet afgørende vælgere tilbage på den her sag. Særligt de hvide kvinder i forstæderne, som forlod det republikanske parti, da Trump sad på magten.

- Mange vælgere i Virginia, der stemte på demokraterne og Biden i 2020, stemte på Youngkin og republikanere i guvernørvalget bl.a. på grund af kritisk raceteori, siger Todd Belt.

Alicia Brand forklarer, hvorfor hun stemmer republikansk:

Han ser opgøret i Loudon i Virginia som en drejebog for republikanere i kampen for at vinde magten i Kongressens to kamre til midtvejsvalget.

- Det her har været yderst effektivt. Vi ved, at følelser som frygt gør folk politisk motiveret. Og frygt har været en motor her. Det her emne vil blive en stor del af den republikanske kampagne landet over, siger han.

Alicia Brand stemte på Donald Trump ved præsidentvalget i 2020 og på republikaneren Glenn Youngkin som guvernør. Hun ser sig selv som moderat, som en vælger på midten, men kan ikke længere stemme på det demokratiske parti, som hun mener går imod amerikanske værdier.

- Jeg vil aldrig støtte socialisme eller kommunisme - og jeg frygter, at det er der, vi er på vej hen. Det skræmmer mig. Det skræmmer mig virkeligt.

Artiklen er opdateret den 7. februar 2021: Teksten indeholdt et billede af en anholdelse af en mand under et skolebestyrelsesmøde i Loudon County. Anholdelsen skete dog ikke i forbindelse med striden om kritisk raceteori, og billedet er blevet fjernet.