Kun 125 flygtninge har fået arbejde i Tysklands største virksomheder

Tysk industri har hårdt brug for arbejdskraft, men man kan ikke bruge de mange nyankomne.

Flygtninge og miganter mangler kvalifikationer og sprogfærdigheder, siger de største tyske virksomheder. (Foto: © Michaela Rehle, Scanpix)

Omkring 350.000 flygtninge og migranter søger lige nu arbejde i Tyskland. Men det står sløjt til, når det gælder integrationen på det tyske arbejdsmarked.

Kun 125 flygtninge har fået job i Tysklands 30 største virksomheder, viser en undersøgelse fra correctiv.org - og det er, selvom tysk industri har hårdt brug for arbejdskraft.

- Arbejdsgiverne klager over, at overraskende mange har for dårlige sprogkundskaber. At de har for ringe kvalifikationer eller har uddannelser, der ikke er anerkendt i Tyskland, fortæller DR Nyheders Tyskland-korrespondent, Michael Reiter.

Hurtige penge

En anden betydelig stopklods handler om, at flygtninge og arbejdsgivere har modsatrettede interesser.

De nyankomne har en kortsigtet interesse i at tjene penge her og nu, mens arbejdsgiverne har et mere langsigtet perspektiv om at uddanne dem, så de opnår de færdigheder, virksomhederne har brug for.

- Mange flygtninge og migranter vil gerne have hurtige penge, som de kan sende hjem. Dem får de ikke i de lærepladser, siger Michael Reiter.

Pres på mindsteløn

Det dårlige match får flygtninge og migranter til at søge mod lavtlønnede job, men her møder de politisk modstand.

- Lavtlønssektoren i Tyskland er en af de største i Europa. Den presser almindelige lønmodtagere. Og tyske socialdemokrater og fagforeninger har brugt mange år på at gennemføre en mindsteløn, som kun er et par år gammel. Så de ser meget nødigt, at lavtlønssektoren vokser sig større, forklarer Michael Reiter.

Merkel på vippen

Tysklands kansler Angela Merkel holdt for nylig et integrationsmøde med topchefer fra tysk industri for at drøfte problemet med flygtninge og migranterarbejdsmarkedet.

- Det er jo hendes flygtningepolitik, der er på spil. Nu, hvor flygtningestrømmen er aftaget, bliver næste store udfordring at få de nyankomne integreret ved arbejde. Merkels modstandere - ikke mindst det indvandringskritiske parti AfD - siger, at flygtningepolitikken slår fejl, og at integrationen ikke kan lykkes. Meldingerne fra tysk industri ser ud til at give dem ret, siger Michael Reiter:

- Angela Merkel er i forvejen hårdt presset på flygtningepolitikken. Så hvis hun vil overleve politisk, må hun vise, at integrationen godt kan lykkes. Så har hun brug for hurtige resultater.