Kun én måned til briternes endelige EU-farvel: Her er fire danskeres bekymringer

Mange danskeres hverdag bliver påvirket af Storbritanniens farvel til EU.

Frygt for nye visumregler, usikkerhed over muligheden for at handle, spekulation over ikke længere at have adgang.

Titusindvis af danske borgere risikerer at blive ramt, når Storbritannien træder endeligt ud af EU til nytår, bare én måned fra i dag.

I Bruxelles og London kører forhandlingerne på højtryk, for at parterne kan lande en aftale, der kan afbøde konsekvensene af bruddet. Imens venter mange i uvished.

Villads Sørensen, Landmand

EU og Storbritannien kæmper for at lande en handelsaftale, så køb og salg af varer ikke bliver ramt af dyr told.

(Foto: ERik Refner)

- Brexit har betydet usikkerhed, og usikkerhed er altid irriterende. Vi er jo rigtig bange for, at der kommer en masse bøvl med at eksportere til England.

Alle Villads Sørensens svin går i dag til briterne, der gerne betaler for ekstrahøj kvalitet. Men hvis der ikke lander en aftale om køb og salg af varer, så bliver der til nytår lagt over 30 procent told på kødet.

- Det er rigtig ærgerligt at se den måde, det sker på. Jeg har rystet på hovedet og tænkt ”hvad har de gang i?”.

Sidste år eksporterede danske svineproducenter for 3,4 milliarder kroner til Storbritannien. Villads Sørensens kød kan godt afsættes til andre lande, men han var glad for at sælge til briterne.

- Vi har jo haft et rigtig godt samarbejde med England i mange år. Og derfor er det jo ærgerligt, at der skal være bøvl på grund af noget politik, der i mine øjne er fuldstændig håbløst.

Brian Bloch Larsen, Fisker

Storbritannien vil lukke britisk farvand for udenlandske fiskere, mens EU kræver adgang.

- Lige nu ved vi ikke, hvad der kommer til at ske. Vi har flere forskellige scenarier, vi arbejder med, men de ser alle sammen dårlige ud, hvis vi ikke får adgang til britisk farvand.

Brian Bloch Larsen kommer fra Hanstholm, og han er en af dem, der har fisket i britisk vand i 20 år. Han haler i gennemsnit 30 procent af sin omsætning op i britiske fiskeområder.

- Det er jo en stor usikkerhed og en magtesløshed. Og vi er tvunget til bare at stå på sidelinjen og håbe på, at vi får det bedst mulige resultat.

Fra 2016 til 2018 fangede danske skibe fisk for omkring én milliard kroner i den britiske del af Nordsøen. Bestandene derovre er simpelthen større.

- Vi kommer til at snakke om et dansk fiskeri før og efter Brexit. For der kommer til at ske nogle drastiske ændringer.

Yasmin el Youssef, Studerende

Storbritannien ønsker, at studerende fra EU-lande skal betale mere for britisk uddannelse fra sommeren 2021.

- Brexit har gjort, at jeg har genovervejet, om jeg skal søge ind på min drømmeuddannelse. Det spiller en stor rolle, hvor mange penge, jeg kommer til at skulle give.

Yasmin el Youssef har en drøm om at studere medicin på Cambridge. Før Brexit betalte studerende fra EU samme pris som de britiske studerende. Men fra august 2021 skal de efter planen betale fuld pris.

- Det tyder på, at det kan komme til at koste omkring 58.000 pund om året. Før ville det have kostet tættere på 9.000. Det er jo rigtig ærgerligt.

Storbritannien er et af de mest populære studielande blandt danske studerende.

- Der er jo ingenting i vejen med at læse i Danmark, men jeg har bare altid gerne villet udforske andre lande og se, hvilke muligheder, der kunne være dér.

Léon Buchanan-Widmann, skoleelev 9. klasse

Det er EU og Storbritanniens fremtidige forhold, der er på forhandlingsbordet.

- Det jeg savner mest, er de venner jeg har derovre. Jeg prøver at ringe til dem ofte for at tjekke op, men man mister hurtigt kontakten til dem, man ikke var så tæt på.

Léon Buchanan-Widmann har boet det meste af sit liv i Skotland med sin danske far og en skotsk mor. Men i 2019, da familievirksomheden vaklede i den usikre britiske økonomi efter Brexit, var det sikreste, at hans far tog job i Danmark. Familien rykkede til en lille by på Fyn.

- Jeg synes, det er lidt uretfærdigt for os. Men der er ikke så meget, man kan gøre ved det, så vi må jo bare gå videre med livet.

Danes Worldwide vurderer at omkring 50.000 danskere bor i Storbritannien. Mange har været bekymrede for, om deres tilværelse kunne ændre sig. Léon er faldet godt til i Danmark, men der er stadig et par ting, der irriterer.

- Her koster en pakke Haribo 25 kroner. I Skotland koster den altså bare en tier.

Facebook
Twitter