Kup i Burkina Faso - general er leder af overgangsråd

Det var den tidligere præsidents elitestyrke, der stod bag militærkuppet i Burkina Faso.

En kommission foreslog for to dage siden at opløse den tidligere præsidents elitestyrke i Burkina Faso, og nu står den bag et militærkup i landet. (Foto: Ahmed Ouoba © Scanpix)

Militæret har taget magten i den vestafrikanske stat Burkina Faso og har afsat landets midlertidige præsident og hans regering, siger en militærtalsmand til den statslige tv-station.

Militærets meddelelse kommer dagen efter, at medlemmer af militærets elite styrke - præsidentgarden - arresterede landets overgangspræsident og premierministeren, blot to dage efter at en kommission foreslog at opløse netop præsidentgarden.

General er leder af overgangsråd

Elitestyrken var en vigtig hjørnesten i præsident Compaores regime, inden han blev væltet i oktober i fjor. Han havde da haft magten i 27 år og ønskede, i strid med forfatningen, en ny periode.

Lederne af militærkuppet har udnævnt Gilbert Diendere, en general i præsidentgarden, til leder af et nationalt overgangsråd. Det skriver soldater i en erklæring, som blev transmitteret i det statslige tv.

I erklæringen bliver det samtidig meddelt, at det vestafrikanske lands grænser og luftrum er blevet lukket, ligesom der er er indført et natligt udgangsforbud.

Afbrød regeringsmøde

Præsidentgarden gik i aktion i går, da den afbrød et regeringsmøde, mens militæret skød varselsskud mod en folkemængde.

FN's Sikkerhedsråd og USA samt EU har krævet en frigivelse af den midlertidige præsident, premierministeren og flere højtstående ministre.

- Denne hændelse er en åbenlys overtrædelse af Burkina Fasos forfatning og aftalen om en overgangsregering, siger FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, i en pressemeddelelse.

/ritzau/