Kupmagerne og familien toppes omkring Mugabes mindeceremoni

Titusindvis ventes lørdag at mindes Zimbabwes tidligere præsident Robert Mugabe.

Robert Mugabes lig transporteres under et lit de parade mod Zimbabwes hovedstad, hvor han bisættes senere i dag. (Foto: SIPHIWE SIBEKO © Scanpix)

Zimbabwes tidligere diktator Robert Mugabe bliver i dag bisat ved en større mindeceremoni på et fodboldstadion i hovedstaden Harare. Der er plads til 60.000 mennesker, og det ventes, at også flere afrikanske statsledere vil deltage i ceremonien.

Men helt indtil i går aftes var det usikkert, om ceremonien overhovedet ville blive afholdt.

Robert Mugabe blev i 2017 afsat efter 37 år ved magten i Zimbabwe. Og derfor mener hans familie, at det er dybt upassende, at den nuværende regering med præsident Emmerson Mnangagwa i spidsen har været med til at arrangere omstændighederne for Mugabes hyldest og bisættelse i dag.

Mugabe døde i sidste uge i Singapore i en alder af 95 år. Sine sidste år tilbragte han som pensionist. Han var indtil sin død harm modstander af den nye regering i landet, og familien ønskede derfor, at han skulle begraves i sin hjemby og ikke hyldes i landets hovedstad.

Her taler Robert Mugabe med pressen i oktober 1976 i Geneve. (Foto: - © Scanpix)

Men den selvsamme regering, der afsatte ham ved et kup for to år siden, har erklæret ham for nationalhelt efter hans død. Derfor vil man lade ham begrave ved et nationalt mindesmærke, hvilket familien i første omgang modsatte sig.

Selve begravelsen vil derfor først foregå i oktober, når et regeringsfinansieret mausoleum i Harare står færdigt. Det oplyste Emmerson Mnangagwa sent fredag.

Statshelt eller despot?

Robert Mugabe kom til magten efter en væbnet revolution mod den hvide minoritet i det daværende Rhodesia. Hans styre er ofte blevet mødt med international fordømmelse på grund af undertrykkelse af landets hvide mindretal. Han gjorde sig bemærket for sin autoritære politik og konfrontatoriske linje over for Vesten.

Men mange af Zimbabwes sorte indbyggere anser ham som en frihedshelt, der var afgørende i kampen for selvstændighed fra den britiske kolonimagt.

Artiklen fortsætter efter videoen

Efter Mugabes død udtalte Sydafrikas præsident Cyril Ramaphosa, at Sydafrika deler Zimbabwes sorg over, at en befrielseskæmper og foregangsmand for Afrikas sag mod kolonialismen er faldet væk.

- Igennem de årtier, hvor Sydafrika selv kæmpede, støttede Zimbabwes befrielsesbevægelse vores kamp mod undertrykkelse på mange fronter.

- Da Zimbabwe opnåede uafhængighed, straffede apartheidstaten brutalt Zimbabwe. Mange zimbabwere betalte for vores frihed med deres liv. Vi vil aldrig glemme det, sagde Ramaphosa fredag i sidste uge i følge Ritzau.

Mugabe regerede i Zimbabwe fra 1980 indtil 2017, hvor han blev tvunget til at træde af efter et militærkup.

  • Folk er så småt begyndt at ankomme til det stadion, hvor Robert Mugabe i dag hyldes. (Foto: Jekesai Njikizana © Scanpix)
  • En mand har taget plads på Zimbabwes nationalstadion, hvor Robert Mugabe bliver hyldet i eftermiddag dansk tid. (Foto: Jekesai Njikizana © Scanpix)
  • Et barn holder det zimbabweanske flag. (Foto: Jekesai Njikizana © Scanpix)
1 / 3

Korrespondent: Det har været en vanvittig uge

Blandt de tusindvis af mennesker, der har taget plads på stadion, er DR Nyheders Afrikakorrespondent Søren Bendixen.

- Det har været en uge, der det har været nærmest ligeså vanvittigt, som da Mugabe blev smidt fra magten for to år siden. Der er nogen, der ser ham som en despot, der har kørt landet i sænk, og andre ser ham som en statshelt, siger han og fortsætter:

- Det er kommet til store magtkampe mellem kupmagerne og så resterne af det store familiedynasti, som Robert Mugabe var i spidsen for. Der har været et mærkværdigt tovtrækkeri mellem de to, og det har helt indtil i går aftes været umuligt at finde ud af, hvad i alverden, der skulle ske i dag.

Det er ikke, hvem som helst, der vil tage plads på stadionet i dag, siger Søren Bendixen:

- Jeg har allerede mødt en masse mennesker her i byen, der forsøger at få en plads på det fodboldstadion, hvor mindehøjtideligheden skal finde sted i dag. Der kommer en masse statsoverhoveder fra nærliggende, afrikanske lande. Blandt andre ventes den sydafrikanske præsident, Cyril Ramaphosa, Kenyas Uhuru Kenyatta og Mozambiques Filipe Nyusi at deltage.

- De kommer for at sige farvel til en mand, der har været et ikon på det afrikanske kontinent, siger Søren Bendixen.

Men - bemærker Søren Bendixen - det er bemærkelsesværdigt, hvordan folk er i stand til at glemme en masse historik på meget få år:

- Det er rigtigt, at han fødte nationen Zimbabwe, og at han etablerede et uddannelsessystem og et sundhedssystem. Men man glemmer jo, hvor galt det gik. Mange af de mennesker, der hylder ham i dag, skal nok have været på gaden for to år siden og krævet hans afgang. Dengang troede de, at de ville få det bedre efter Mugabe, men de har fået det værre. De har meget lidt adgang til el, til vand, mad og medicin.