Kurdere er Tyrkiets valg-joker

Det helt store spørgsmål i Tyrkiet i dag er, om det lykkes det pro-kurdiske parti HDP at blive valgt ind i parlamentet for første gang nogensinde.

CHP er Tyrkiets største oppositionsparti og er kritisk over for fredsforhandlingerne med kurderne. (Foto: Yasin Akgul © Scanpix)

Der er stor spænding i Tyrkiet i dag, hvor der bliver stemt om, hvem der skal danne regering i de kommende år. Det pro-kurdiske parti HDP håber på for første gang at klemme sig op over den tårnhøje spærregrænse på 10 procent.

I fredags blev partiets tilhængere ramt af to bomber under et vælgermøde i det udbredt kurdiske Sydøsttyrkiet. Dagen forinden var der to angreb mod partiet, en person blev skudt og mistede livet. Også andre partier er blevet angrebet voldeligt i tiden op til valget.

Allerede inden valgstederne åbnede her til morgen var der kø for at komme til at stemme på en skole i Feriköy-kvarteret i Istanbul. 28 partier er på valglisten, og tre af dem allerede er sikre på at komme ind. I dag viser det sig, om det pro-kurdiske parti HDP vil lykkes med at blive det fjerde.

Pro-kurdisk parti vækker bekymring

For at det kan lykkes at komme over den høje spærregrænse har HDP brug for at tiltrække nye vælgere. Men nogle tyrkere er bekymrede ved tanken om at få et pro-kurdisk parti i parlamentet.

I 30 år var der væbnet konflikt mellem gurillaen PKK, som er på terrorlisten i Tyrkiet og EU, og staten.

Og selvom det nu er det moderne politiske parti HDP, som håber på at komme i parlamentet, så spøger fortiden stadig, siger 35-årige Gökcen. Hun har lige været inde og stemme på det største oppositionsparti CHP. Partiet er kritisk over for fredsforhandlingerne med kurderne.

- Jeg håber af hjertet, at HDP ikke kommer ind, for de er ikke bare kurdere, de er terrorister, siger Gökcen, som arbejder i turistbranchen.

- Det her er en stemme for fred

Det pro-kurdiske parti har på det seneste relanceret sig selv som et moderne, liberalt parti. Og det tiltrækker nye tyrkiske vælgere, især dem som er trætte af præsident Erdogan, som sidder tungt på magten.

Nurcin, som arbejder i modebranchen, stemmer i dag for først gang på det pro-kurdiske parti. Hun mener at kurderne, som udgør 20 procent af befolkningen, fortjener en plads i parlamentet.

- Jeg ønsker, at de kommer over spærregrænsen for fredens skyld. Det her er en stemme for fred, siger Nurcin.

Præsident Recep Tayiip Erdogan har også meget på spil ved dagens valg. Erdogan ønsker at ændre forfatningen, så præsidenten får udøvende magt. For at det kan lade sig gøre, skal regeringspartiet AKP, Erdogans gamle parti, have minimum 330 ud af parlamentets 550 sæder.

Derfor håber AKP og Erdogan ikke, at det pro-kurdiske parti kommer over spærregrænsen, fordi det uomtvisteligt vil betyde færre sæder til AKP.

Stor opmærksomhed på valgsvindel

På grund af spændingen om, om HDP vil klemme sig op over spærregrænsen, er der i år ekstra stor opmærksomhed på risikoen for valgsvindel. Mange i oppositionen er bekymrede for, at der vil blive svindlet med stemmerne, for at holde HDP under de 10 procent.

Det har fået Nurcin til at melde sig som frivillig valgobsevatør.

- Jeg har altid været bekymret for valgsvindel, men i år besluttede jeg endelig at gøre noget ved problemet, siger hun.

Den nuværende premierminister Ahmet Davutoglu overtog posten, da Erdogan blev valgt til præsident sidste år. Ind til da havde Erdogan siddet som premierminister siden 2003.

Hvis AKP går tilbage i forhold til det sidste parlamentsvalg, som det ser ud til, vil det værre første gang det sker, siden partiet kom til magten i 2002.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk