Kurdere øjner selvstændighed med værnepligt og forbudt skolefag

I Syrien taler kurderne nu ofte om sig selv som en nation, skriver Puk Damsgård.

Værnepligtige under træning i de kurdiske områder i Syrien. (Foto: Puk Damsgård © DR)

I øjeblikket er det ikke til at se, at Qassem Omar normalt er lærer.

Han bærer en ny, sandfarvet uniform og våben, og han går i takt med knæene højt løftet sammen med flere hundrede andre unge rekrutter.

- Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at jeg ville opleve denne historiske tid, fortæller den unge kurder fra den syriske by Qamishli i de kurdiske områder.

Værnepligt

(Foto: Puk Damsgård © DR)

For to måneder siden fik hans familie et brev, hvor det nye kurdiske militær efterspurgte Qassem Omar.

Sidste sommer indførte kurderne i det nordøstlige hjørne af Syrien værnepligt i en styrke, der skal sørge for sikkerhed i kurdiske byer og ved grænserne. Men det er først for nylig, at mænd mellem 18 og 30 år er begyndt at blive indkaldt til en måneds militærtræning.

- Det er vores drøm, at kurderne som de fleste andre nationer, har vores eget militær, siger Qassem Omar.

Nyfødt nation

Selvom kurderne ikke har en selvstændig stat, benytter kurderne i denne del af Syrien nu ordet "nation" ganske ofte. Det er sådan de føler sig - som en slags nyfødt nation i den syriske stat.

I forvejen kæmper de kurdiske styrker i form af YPG i frontlinjerne mod terrororganisationen Islamisk Stat. Det nye militær skal frigøre flere af YPG's kræfter - fra tjekposter rundt om byerne til frontlinjerne, hvor der i øjeblikket udkæmpes hårde kampe mellem kurderne og IS.

(Foto: Torben Madsen © DR)

Det nye militær er ikke kun for kurdere. Abdul Rahman er araber og har også sagt ja til værnepligten.

- Det er alles pligt at forsvare vores område. Om du er kurder, araber eller kristen. Vi er alle brødre, siger han.

Mange af rekrutterne vil langt hellere aftjene værnepligt i deres nye styrke end hos det syriske militær. Siden revolutionen brød ud i 2011 har kurderne vejret morgenluft.

Undervisning i kurdisk

I flere af skolerne i Rojava, som området hedder, er eleverne begyndt at lære mundtligt og skriftligt kurdisk. I årevis var det forbudt - og er det stadig - men kurderne har ansat frivillige kurdisk undervisere og har ændret karakterarket, så faget kurdisk er med, og billedet af præsident Assad er fjernet.

Regimet reagerede ved at lukke nogle af skolerne - men som skoleinspektør Isam Rasool siger:

- Så åbnede vi dem bare igen.

Både værnepligt og kurdisk på skoleskemaet er kontroversielt. Lærerne er stadig lønnet af det syriske styre, og inspektøren forventer at regimet hvert øjeblik vil trække hans og lærernes løn.

- I årevis styrede Baath-partiet vores skoler. Men vi vil have et mere demokratisk system, hvor vi kan få lov at være kurdere og lære kurdisk. Og det er vi så i gang med at lave, siger Isam Rasool.

Se mere om kurdernes værnepligt i TV Avisen i aften kl 21.30 og om de kurdiske kvindelige kæmper i Horisont 21.55 - begge dele på DR1.

(Foto: Torben Madsen © DR)
Facebook
Twitter