Kurdere slår IS tilbage ved grænsepost

Kurdiske styrker har indtaget grænsepost på en af Islamisk Stats forsyningsruter mellem Tyrkiet og Syrien.

Det kurdiske flag bliver hejst ved grænsebyen Tal Abyad, der ligger ved grænsen til Tyrkiet. (Foto: Bulent Kilic © Scanpix)

Syriske kurdere har mandag fået kontrol med en grænsepost ved den tyrkisk-syriske grænse på en vigtig forsyningslinje for Islamisk Stat.De to sider kæmper om kontrollen over grænsebyen Tal Abyad.

Den kurdiske YPG-styrke har taget opstilling på den syriske side af grænseposten, siger en fotogaf fra nyhedsbureauet AFP. I forvejen var kurderne rykket frem mod byen fra øst og vest og havde afskåret vejen mod syd, der fører til Raqqa, Islamisk Stats hovedby.- Tal Abyad er fuldstændig omringet. Der er ingen steder, Daesh kan flygte mod, siger YPG-kommandant Hussein Khojer med brug af et arabisk navn for Islamisk Stat.

Kampene er stadig igangEn talsmand for en af de oprørsgrupper, der kæmper på kurdernes side, siger, at alliancen mod Islamisk Stat befinder sig i den østlige og sydlige udkant af Tal Abyad.- Kampene er stadig i gang, og ligene af 19 IS-krigere ligger i udkanten af Tal Abyad, siger talsmanden, Sherfan Darwish.

Siden torsdag har de kurdiske soldater sammen med oprørsgrupper bevæget sig mod Tal Abyad, der udgør et vigtigt punkt på forsyningslinjerne fra Tyrkiet til Raqqa.- Byen er af strategisk betydning, fordi den er en grænseby, som udstyr, rekrutter og andet kan passere igennem, siger Charlie Winter, der forsker i yderliggående islamiske bevægelser ved Quilliam Foundation i London.Han tilføjer, at han forventer, at Islamisk Stat vil kæmpe hårdt for at bevare kontrollen over Tal Abyad, og at gruppen formentlig vil lægge masser af miner ud i byen.

Titusinder flygter fra områdetKampene har fået titusinder af syrere til at flygte fra området. Alene siden sidste uge er omkring 20.000 flygtninge rejst ind i Tyrkiet, hvor der er stort tryk på ved grænseovergangene.Ind imellem har den massive flygtningestrøm skabt kaos ved grænserne, hvor nogle har klippet hul i grænsehegnet eller er klatret over pigtråd i frustration over ventetiden ved grænsen./ritzau/AFP

Facebook
Twitter