Kurdere tvinger Islamisk Stat ud af syrisk by med hjælp fra Rusland

Den østlige del af Deir el-Zour er tilbageerobret fra IS i usædvanligt samarbejde med luftstøtte og rådgivning.

Den syriske hær genvandt i november kontrollen over byen Deir el-Zour, som ligger i den krigshærgede provins af samme navn (Foto: © SANA handout, Scanpix)

Den kurdiske YPG-milits i Syrien oplyser, at den østlige del af området Deir el-Zour nu er fuldstændigt tilbageerobret fra Islamisk Stat, og at det er sket med støtte fra både Rusland og den amerikansk-ledede koalition.

I en erklæring siger YPG, at koalitionen og russiske styrker har hjulpet med luftstøtte, rådgivning samt koordinering på landjorden.

Samlet set har Islamisk Stat mistet over 95 procent af dets selvudråbte kalifat, som engang udgjorde store dele af Irak og Syrien.

Sidste større by i Syrien

Men i Deir el-Zour har IS-jihadister fortsat haft kontrollen over større områder.

Den syriske hær genvandt i november kontrollen over byen Deir el-Zour, som ligger i den krigshærgede provins af samme navn. Det var den sidste større by i Syrien, som den ekstremistiske gruppe havde kontrol med.

Selve provinsen blev indtaget af Islamisk Stat i 2014, hvor gruppen udvidede sit selvudråbte kalifat.

I provinsen Deir al-Zor har gruppen indtil nu kontrolleret cirka en fjerdedel af området.

Nyt samarbejde

Under kampene er Islamisk Stat længe blevet presset af både den syriske hær med Rusland i ryggen og den amerikansk-støttede milits ved navn Syriens Demokratiske Styrker. Militsen består af de kurdiske YPG-soldater og arabiske syrere.

Der har ikke tidligere været så klare meldinger om samarbejde.

Siden krigen i Syrien brød ud i 2011 er over 340.000 mennesker blevet dræbt i landet, siger overvågningsgruppen Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder, som har base i London.

Blandt de dræbte er over 102.500 civile, viser opgørelser fra overvågningsgruppen, som følger konflikten via netværk over hele landet.

regeringens side er 119.000 soldater og militsfolk blevet dræbt. Hertil kommer over 59.000 krigere fra oprørsgrupper. Blandt jihadist-grupper er over 62.000 meldt dræbt.

/ritzau/Reuters