Kurderne har lagt al-Hol-lejren, der huser danske børn, i et jerngreb

Efter drabelige måneder har Syriske Demokratiske Styrker (SDF) slået en ring om al-Hol-lejren for at gennemsøge beboernes telte.

En kurdisk soldat holder øje med al-Hol-lejren, hvor en større militæraktion er i gang. (Arkivfoto) (Foto: © Delil Souleiman, Scanpix)

De syriske demokratiske styrker (SDF) i det nordøstlige Syrien er i færd med en omfattende militæroperation i fangelejren al-Hol, der også huser børn med tilknytning til Danmark og deres mødre.

Det fortæller flere af hinanden uafhængige kilder til DR Nyheder.

Operationen er en reaktion på de omkring 40 drab i lejren i år, som, SDF mener, er IS-relateret, fortæller en kilde med indgående kendskab til situationen i lejren, hvor over 60.000 mennesker opholder sig, heriblandt 8-9000 udenlandske kvinder og børn, heriblandt danske.

Kurderne har folk ansatte til at drive lejren, og tidligt i morges skulle administrativt og humanitært personel samt vagter, der normalt opholder sig i lejren, være ude, inden kurdiske SDF-soldater kom ind i lejren.

Mellemøstkorrespondent, Michael S. Lund, forklarer mere om operationen:

Sikkerhedsoperationen vil koncentrere sig om området, hvor der bor syrere og irakere, men kommer også til at påvirke de udenlandske statsborgere i det såkaldte "anneks".

Ifølge DR Nyheders kilder skal humanitære organisationer, i den tid operationen varer, standse visse aktiviteter undtagen de livsnødvendige som uddeling af mad og vand og adgang til hospitaler.

Der opholder sig ifølge Udenrigsministeriet ni børn med tilknytning til Danmark og deres mødre i al-Hol-lejren.

'Vigtig besked fra brødrene'

De seneste dage er den militære tilstedeværelse vokset markant i området ved al-Hol by med langt flere kontrolposter i områderne omkring lejren og langs hovedvejene til al-Hol.

Rygterne om aktionen har allerede spredt sig til beboerne i al-Hol.

I flere hemmelige grupper på internettet, som DR Nyheder følger, advarer IS-sympatisører kvinder i lejren om, at de kurdiske styrker vil lede efter mobiltelefoner og større beløb i kontanter.

- En vigtig besked har nået os fra brødrene om, at de vantro PKK-styrker (kurdisk militant gruppe, red.) vil udføre en storstilet eftersøgning i al-Hol-lejren. Må Allah ødelægge de vantro PKK og alle afgudsdyrkere, lyder det i en tyrkisksproget gruppe.

SDF vil gennemføre operationen med koalitionens overvågning, der har til formål blandt andet at gennemsøge beboeres telte og personlige ejendele. Samtidigt er der forlydender om en kommende repatriering af nogle hundrede irakere, der opholder sig i lejren.

Operationen kommer efter et stigende antal drab i al-Hol-lejren, hvor omkring 40 er blevet dræbt siden årsskiftet, og situationen ifølge eksperter og FN-organisationer forværres dag for dag. Desuden foregår der indsmugling af våben og udsmugling af lejrbeboere.

SDF talsmand Kino Gabriel forklarer ved en kort pressebriefing her til formiddag, at al-hol-lejren har udviklet sig til et IS-"epicenter".

- Et umådeligt stort antal voksne og børn (i lejren, red.) går ind for Islamisk Stats ideologi, og der er skabt en IS-administration i lejren i et forsøg på at beholde organisationen og give den genoplivning, siger Kino Gabriel.

Det sker samtidigt med, anonyme kilder i Forsvarets Efterretningstjeneste har fortalt Ekstra Bladet, at Islamisk Stat har smuglet 30 børn ud af fangelejrene, hvor der også sidder 19 danske børn.

Anonyme kilder oplyser også til Ekstra Bladet, at terrororganisationen planlægger at hente yderligere 350 børn ud af lejrene for at træne dem op til at være terrorister.

Syriske kvinder i al-Hol-lejren. (Foto: © Delil Souleiman, Scanpix)

Største operation nogensinde

Dagens aktion er sandsynligvis den hidtil største sikkerhedsmæssige operation i al-Hol-lejren.

Det er forbudt at være i besiddelse af våben såvel som mobiltelefon i lejren. Ikke desto mindre flyder der med både våben og mobiltelefoner, og mange af de udenlandske kvinder har kontakt til omverdenen uden for lejren.

DR Nyheder har løbende været i kontakt med kvinder, der bor i lejren, og hvis ikke de selv har en telefon, låner de af hinanden.

I IS-netværk foregår der indsamlingskampagner, der hjælper med at samle penge til at få kvinder og børn ud af lejren, og derfor vil operationen blandt andet fokusere på at finde våben samt kommunikation mellem kvinderne i lejren og smuglernetværk.

Den finske diplomat Jussi Tanner, der er ansvarlig for at hjemtage finner fra lejren, bekræfter over for et kurdisk medie operationen.

- Det ligner en større sikkerhedsoperation, der skal sætte en stopper for de mange drab, der har været i 2021, siger han til mediet Kurdistan 24 og fortsætter.

- SDF har virkeligt planlagt dette grundigt. Det er en største mobilisering i al-Hol siden juni sidste år.

Størstedelen er dem, der er i al-Hol-lejren er kvinder og børn. (Foto: © Delil Souleiman, Scanpix)

I juni 2020 blev der udført lignende eftersøgninger i lejren. Ifølge flere af hinanden uafhængige kilder med kendskab til denne operation, gik omkring 2.000 soldater ind for at gennemsøge telte for at finde våben og tjekke beboerne.

Det er usikkert, hvor længe operationen skal køre i denne omgang, men kilder med indgående kendskab til operationen fortæller, at skoler i al-Hol by er blevet bedt om at holde lukke de kommende to uger, da de skal huse soldater.

I aften afslører 21Søndag nye detaljer om forholdene i al-Hol-lejren. Det er klokken 21 på DR1 og DRTV.