Kurdisk afstemning om løsrivelse påvirker kamp mod IS

USA-ledet koalition er bekymret over mistet fokus i kampen efter kurdisk afstemning.

Kurderne har sammen med irakiske styrker været frontsoldater i kampen mod ekstremisterne fra IS. (Foto: © Thaier Al-Sudani, Scanpix)

Den kurdiske folkeafstemning om uafhængighed har haft negativ indflydelse på bekæmpelsen af Islamisk Stat (IS), siger en talsmand for den USA-ledede koalition mod IS.

Man har mistet fokus i bestræbelserne på at nedkæmpe gruppen, lyder det fra talsmanden.

Kurderne har sammen med irakiske styrker været frontsoldater i kampen mod ekstremisterne fra IS. Men folkeafstemningen mandag har kastet grus i krigsmaskinen.

Den kurdiske ledelse er blevet kritiseret både lokalt og internationalt for folkeafstemningen. Irak har truet med at lukke al flytrafik til og fra Kurdistan fredag. Nogle selskaber har allerede sagt, at de vil stoppe alle flyvninger.

Den kurdiske selvstyreledelse har advaret om, at det vil gå ud over kampen mod IS, hvis Irak gør alvor af disse trusler. Over 92 procent af kurderne i det nordlige Irak stemte for løsrivelse. Det viser det officielle resultat ifølge den kurdiske valgkommission.

Afstemningen har vakt vrede i Iraks hovedstad, Bagdad, og i nabolandene Iran og Tyrkiet, hvor der bor kurdiske mindretal. Iraks premierminister, Haider al-Abadi, krævede onsdag, at kurderne annullerer udfaldet af afstemningen. Det er et krav, hvis Iraks regering skal gå i dialog med den kurdiske ledelse.

Parlamentet i Bagdad gav mandag al-Abadi mandat til at sende soldater til omstridte områder i regionen Kirkuk.

/ritzau/Reuters