Kurdisk afstemning om selvstændighed splitter Folketinget

Kun Israel har støttet kurdernes afstemning om løsrivelse, som finder sted i dag.

Millioner af kurdere går i dag til stemmeboksene i den nordlige del af Irak for at svare på, hvorvidt de ønsker selvstændighed. Resultatet ventes at blive et rungende ja, men det er tvivlsomt, hvad det kommer til at ændre i Irak. (Foto: Str © Scanpix)

Der er stor forståelse på Christiansborg for kurdernes ønske om selvstændighed, som i dag bliver formaliseret ved en afstemning i den nordlige del af Irak.

Udenrigsordførerne for flere af Folketingets partier forstår godt kurderne, men de er ikke enige om, hvorvidt resultat af afstemningen skal anerkendes.

De Konservatives udenrigsordfører, Naser Khader, mener, at det er i orden, at kurderne stemmer om selvstændighed.

- Kurderne er det folkeslag i Mellemøsten, som er blevet røvrendt allermest i de sidste 100 år. De skylder ikke omverdenen ret meget, og de fortjener selvstændighed på et tidspunkt, men det skal gøres med omtanke. Jeg kan ikke se for mig, at Irak om 10-20 år er et samlet land, siger han og uddyber:

- Det er kompliceret, for der bor andre mindretal i det kurdiske område, siger den konservative ordfører, der understreger, at han udtaler sig på egne vegne, da spørgsmålet ikke er blevet drøftet i den konservative gruppe.

Han fremhæver også, at der skal laves en plan for, hvordan olien i det olierige land skal fordeles, såfremt kurderne opnår selvstændighed.

Radikale: Svær timing med afstemning nu

Afstemningen har skabt vrede og panik i regionen. For den kurdiske afstemning handler ikke bare om de irakiske kurdere, men også om olie, penge og kurdisk identitet.

De Radikales udenrigsordfører, Martin Lidegaard, mener at kurderne er i sin gode ret til at ”forfølge deres helt legitime politiske mål”, men han ser samtidig dilemmaer.

- Timingen er svær. Selvom man kan have meget sympati, i forhold til den store indsats, som kurderne har leveret mod islamisk stat, er det svært at imødekomme ønsket, når der i forvejen er svært at holde sammen på Irak, siger han.

EL: Danmark skal anerkende afstemning

Hos Enhedslisten siger udenrigspolitisk ordfører Nikolaj Villumsen, at ”kurderne har ret til selvbestemmelse”. Derfor mener han også, at kurderne har ret til at rejse spørgsmålet om selvstændighed ved en folkeafstemning.

Nikolaj Villumsen mener konkret, at Danmark skal anerkende en eventuelt ja til selvstændighed, såfremt det som ventet bliver resultatet af folkeafstemningen.

- Danmark bør anerkende resultatet af afstemningen, og det vil jeg rejse for udenrigsministeren, siger han.

Martin Lidegaard og De Radikale vil dog ikke umiddelbart anerkende resultatet.

- Vi anerkender ikke uden videre resultatet af afstemningen, for der er for mange ukendte faktorer. Alle anerkender det kurdiske ønske om selvstændighed, men spørgsmålet er, hvordan situationen kan blive bæredygtig politisk og økonomisk.

Resultat kan rykke forhandlingerne

Kun Israel har støttet kurdernes ønske om en folkeafstemning, hvor resultatet ventes at blive et stort ja. Derfor er det tvivlsomt, hvad kurderne egentlig får ud af at gå til stemmeurnerne. Centralregeringen i Bagdad er ikke overraskende imod afstemningen. Den irakiske premierminister har sagt, at han vil tage ”de nødvendige skridt til at bevare landet som en enhed”.

Men Naser Khader tror på, at det kan nytte noget.

- Det styrker forhandlingspositionen, og det er det, folket vil. Det er deres ret. Men jeg forstår indvendingerne, for det er ikke så simpelt, afslutter han.

Tusindvis af mennesker er på gaden med det kurdiske flag i forbindelse med dagens folkeafstemning. Kurdistan har været en selvstyrende region i Irak siden 1991. Nu ønsker kurdernes regering selvstændighed. EPA/MOHAMED MESSARA (Foto: MOHAMED MESSARA © Scanpix)

Også Martin Lidegaard opfordrer til, at man i både Irak og Tyrkiet, som også er modstandere af afstemningen, forsøger at imødekomme kurderne.

- I det mindste må man sørge for, at kurderne bliver tilgodeset i forhold til øget selvstændighed og selvstændig økonomi, siger han.