Kurven fortsætter opad i Italien: 627 døde på det seneste døgn

Antallet af døde som følge af coronavirus bliver ved med at stige.

Rustvogne kører til og fra kirkegården i byen Bergamo, hvor krematoriet ikke længere kan følge med de mange dødsfald. (Foto: © MATTEO CORNER, Scanpix)

627 personer i Italien har i løbet af det seneste døgn mistet livet efter smitte med coronavirus.

Det er det største antal døde registret på et enkelt døgn i landet, siden coronaepidemien greb fat i Italien.

I alt er 4.032 coronapatienter i Italien nu døde. For bare fem dage siden var tallet under det halve. Allerede i går blev Italien det land i verden, der har registreret flest corona-relaterede dødsfald - også flere end i Kina.

Det er særligt Lombardiet i det nordlige Italien, der er hårdt ramt. I den region er der registreret 2.549 dødsfald og konstateret 22.264 smittetilfælde.

Situationen i Norditalien er så grel, at hæren i løbet af natten til i går kørte 15 lastbiler med lig ud af byen Bergamo, fordi krematoriet i Bergamo ikke kunne følge med de mange ofre for coronavirus.

Samtidig lød det fra Lombardiets guvernør, Attilio Fontana, at regionens læger og sygeplejersker er tæt på bristepunktet:

- Jeg er bekymret for, at de kan bukke under fysisk og psykisk, for hvis de skulle bukke under, ville det virkelig være en katastrofe.

Situationen på landets hospitaler er så katastrofal, at læger er nødt til at tage valg, de ellers kun vil træffe i krigslignende situationer.

Læger må vælge mellem patienter

På nogle hospitaler har de udstukket retningslinjer, hvor det står, at patienter med 'bedst chance for succesfuld behandling og mest håb for liv' skal have plads på intensivafdelingerne.

- Hvis du har en 99-årig patient, er det en patient med mange sygdomme. Hvis du får en ung person ind, som har brug for at blive intuberet, og du kun har en respirator, så begynder du ikke at slå plat eller krone, fortæller den italienske kirurg Carlo Vitelli til NRP.

Samtidig advarer personale på landets hospitaler om, at de ikke har det rette udstyr til at beskytte sig selv for at blive smittet med coronavirus, og flere ansatte er selv blevet indlagt på intensivafdelinger.

- Vi er som soldater ved frontlinjen, men uden våben, siger Paola Pedrini, der er formand for sammenslutningen af praktiserende læger i Italien, til Politico.

Vi hører ofte budskabet om, at det er de ældre og de syge, der er de mest sårbare. De første detaljerede opgørelser af døde fra Italien underbygger denne pointe. Kun lidt over en procent af de undersøgte døde var fuldstændig sunde og raske, da de fik covid-19. Langt størstedelen havde i forvejen kroniske sygdomme.

Det er seks regioner i Norditalien, som er særligt stærkt påvirket af coronavirusset. Men det ændrer ikke på, at hele landet er lukket ned, og premierminister Giuseppe Conte har indført en række regler og begrænsninger for at mindske smitten.

Man må kun bevæge sig udenfor, hvis man skal på arbejde, eller hvis der er tale om en livstruende situation. Af den grund har man blandt andet kunnet se videoer med patruljevogne, der kører gennem Italiens gader og beder folk blive hjemme.