IS-kvinde anholdt ved hjemkomst til Norge: Bevogtes nu på hospital i Oslo

Sagen har kastet den norske regering ud i problemer. "Alt kan ske", siger ekspert om regeringskrisen.

Den 29-årige kvinde er blevet anholdt i Norge. Hun afviser, at hun støtter IS.

En 29-årig norsk-pakistansk kvinde, hvis mand kæmpede for terrorgruppen Islamisk Stat, landede sent i aftes i lufthavnen Gardermoen i Oslo sammen med sine to børn.

Her blev hun formelt anholdt af politiet, hvorefter kvinden og hendes børn, der er tre og fem år gamle, blev kørt til et hospital i Oslo. Norsk politi oplyser i dag, at kvinden er under bevogtning og bliver fremstillet for en dommer på mandag med krav om varetægtsfængsling.

Kvinden er sigtet for at være medlem af to militante grupper i Syrien - herunder Islamisk Stat, IS. Det afviser kvinden selv.

Rejsen til Norge har fundet sted med assistance fra den norske regering.

- Bistand til hjemrejsen blev givet af humanitære årsager, fordi vi frygter sygdom hos det ene barn. Børnene har behov for ro og må beskyttes, siger den norske udenrigsminister, Ine Eriksen Søreide fra partiet Høyre, i en pressemeddelelse.

Specialafdelingen Politiets Sikkerhetstjeneste oplyste i nat om anholdelsen:

Familien er hentet ud af al-Hol-flygtningelejren i Syrien, som Danmark også har evakueret børn fra.

Torsdag oplyste den kurdiske nødhjælpsorganisation Røde Halvmåne, at mindst 371 børn i løbet af sidste år mistede livet i al-Hol-lejren.

Har udløst regeringskrise

Den 29-årige IS-kvindes tilbagevenden til Norge har kastet landet ud i en regeringskrise.

Beslutningen om at hjælpe kvinden har nemlig vakt vrede hos det indvandrerkritiske regeringsparti, Fremskrittspartiet, som ikke ønskede kvinden retur til Norge.

Partiet truer med at hive tæppet væk under regeringen, som den altså selv er en del af, som følge af sagen.

Statsminister Erna Solbergs regering består udover Højre og Fremskrittspartiet også af partierne Venstre og Kristelig Folkeparti.

Det er ikke første gang, at Norge henter personer hjem fra Syrien. Denne sag adskiller sig dog væsentligt på ét punkt.

Hidtil har der nemlig udelukkende været tale om forældreløse børn af IS-krigere, fortæller Signe Bock Segaard, seniorforsker på Institut for Samfundsforskning i Oslo.

- Man mener, at moderen i denne sag har deltaget i en terrororganisation, og det er den helt store forskel - særligt for Fremskrittspartiet, siger hun til P1 Morgen.

I denne sag er der derfor sikkerhedspolitiske hensyn på spil, og det har skabt en brudflade mellem de fire partier i regeringen, forklarer seniorforskeren.

Hun fortæller, at Fremskrittspartiet har ønsket, at børnene skulle forblive i Syrien, medmindre den 29-årige var villig til at overlade dem til de norske myndigheder.

I videoen nedenfor kan du se, hvordan situationen var i lejren, da DR's korrespondent Michael S. Lund besøgte den i 2019:

Alt kan ske

- Vil vil nu stille nogle meget tydelige krav over for statsminister Erna Solberg, og så er det op til hende, om hun vil tage det alvorligt. Vores bæger er fyldt, lød det tidligere på ugen fra Siv Jensen, der er Fremskrittspartiets formand og Norges finansminister.

Hun mødes på mandag med statsministeren ved et krisemøde, hvor hun vil løfte sløret for Fremskrittspartiets krav.

Partiet har haft et udfordrende 2019, og Siv Jensen skal forsvare sin post som partiformand til maj, fortæller Signe Bock Segaard.

Hun peger på, at Fremskrittspartiet står i et dilemma, hvor partiet er fanget mellem sin rolle i regeringen og så et bagland, der ønsker, at de får mere af deres politik igennem i en regering, der altså består af hele fire partier.

Herunder Kristeligt Folkeparti og Venstre, der begge ønsker en human indvandringspolitik.

- Fremskrittspartiet har brug for nogle sejre og at markere dem på sine kerneområder, siger seniorforskeren, der peger på indvandringspolitikken og terrorområdet.

- Så der kommer helt sikkert nogle krav knyttet til det.

Siv Jensen har varslet, at hendes parti trækker sig fra regeringen, hvis det ikke får sine krav i gennem. Om regeringen vil kunne blive siddende i en sådan situation, vides endnu ikke, siger Signe Bock Segaard.

- Alt kan ske, siger seniorforskeren.