Kvinde død efter Novichok-forgiftning

Det britiske politi efterforsker dødsfaldet som et mord

(Foto: © Matt Dunham, Scanpix)

En 44-årig kvinde, Dawn Sturgess, som i sidste uge blev syg efter at have været i kontakt med nervegassen Novichok, er her til aften død på hospitalet. Det oplyser britisk politi.

- Det er chokerende og tragisk nyt. Dawn efterlader sig sin familie, inklusiv tre børn, og vores tanker og bønner er med dem i denne ekstremt svære tid, udtaler Neil Basu, som er leder af den britiske anti-terrorgruppe.

En 45-årig mand, som blev syg ved samme lejlighed er fortsat indlagt på hospitalet. Hans tilstand er kritisk.

De to, der er fra byen Amesbury, blev 30. juni indlagt på hospitalet med tegn på at være forgiftet med nervegiften. Det blev senere bekræftet, at det var netop Novichok, de havde været i kontakt med.

Det vides stadig ikke, hvor eller hvordan de er kommet i kontakt med stoffet.

Samme stof

Novichok var det middel, der blev brugt til attentatet på Sergej og Julia Skripal i Salisbury 4. marts. Begge overlevede kontakten med Novichok. De to byer Amesbury og Salisbury ligger tæt på hinanden.

Derfor arbejder britisk politi blandt andet også ud fra en tese om, at parret, der blev forgiftet i Amesbury, er kommet i kontakt med efterladenskaber fra attentatet mod Sergej og Julia Skripal.

Men politiet skriver i en pressemeddelelse, at man ikke er i stand til at sige, om der er tale om rester fra attentatet i Salisbury.

Premierminister Theresa May er "rystet og chokeret" over dødsfaldet.

- Politi og sikkerhedsfolk arbejder hastigt på at få styr på omstændighederne i denne sag, der nu behandles som et mord, lyder det fra premierministeren.

Mistænker Rusland

Storbritanien hævder, at den russiske regering stod bag attentatet på Skripal i marts - og dermed potentielt også søndagens dødsfald, hvis de to sager viser sig at hænge sammen.

Rusland benægter enhver indblanding i sagen, der har ført til udvisning af russiske diplomater i en række lande, herunder Danmark.

- Verdens øjne er i øjeblikket på Rusland, sagde den britiske indenrigsminister, Sajid Javid, i det britiske parlament torsdag og opfordrede den russiske regering til at forklare, "præcist hvad der er sket" i Salisbury.