Kvinde døde af forgiftning – sprøjtede Novichok på håndleddene som parfume

Den britiske mand, som overlevede forgiftningen med Novichok, fortæller nu, at han gav giften til sin kæreste i gave i den tro, at flasken indeholdt parfume.

Dawn Sturges døde den 8. juli efter at have været i kontakt med en væske indeholdende nervegiften Novichok.

Det var egentlig ment som en venlig gestus.

Men gaven fra britiske Charlie Rowley fra den sydengelske by Amesbury endte med at koste hans kæreste, den 44-årige Dawn Sturges, livet.

Parret blev indlagt efter at have været i kontakt med flaskens indhold, en olieret væske, som viste sig at indeholde nervegiften Novichok. Den samme slags som var årsagen til, at den tidligere russiske spion, Sergei Skripal og hans datter Julia, i marts måned blev fundet bevidstløse i en park i den nærliggende by Salisbury.

I et interview med ITV News fortæller Charlie Rowley, at han kæmper for at komme i tanke om, hvor han fandt æsken. Men han var sikker på, at parfumen, som den angiveligt indeholdt, var ægte, da den var forseglet med cellofan, og derfor ikke kunne have været brugt.

- Det fik mig til at tænke, at det var ret sikkert, siger han.

Æsken så desuden dyr ud, og at hans kæreste genkendte mærket.

- Jeg har en erindring om, at hun sprøjtede det på sine håndled og gnubbede dem sammen.

- Jeg går ud fra, at det var sådan, hun tog det på og blev syg. Jeg tror, at jeg kom i kontakt med det, da jeg satte dispenseren på flasken. Jeg kom til at hælde noget ud på mine hænder, men vaskede det af under vandhanen.

- Det havde en olieret konsistens, jeg lugtede til det, og det lugtede ikke af parfume. Det føltes olieret. Jeg vaskede det af og tænkte ikke mere over det. Det hele skete så hurtigt.

Charlie Rowley forærede sin kæreste Dawn Sturges hvad han troede var en parfume. Den viste sig at indeholde nervegiften Novichok.

- Inden for 15 minutter sagde Dawn, at hun havde hovedpine.

- Hun spurgte mig, om jeg havde hovedpinepiller. På det tidspunkt sagde hun, at hun havde det mærkeligt, og at hun havde brug for at ligge ned i badet.

- Jeg gik ud på badeværelset og fandt hende i badet med alt sit tøj på i meget dårlig tilstand, fortæller Charlie Rowley til ITV News.

Det var den 30. juni, at Dawn Sturges sprøjtede sig med, hvad hun troede var, sin nye parfume. Den 8. juli døde hun af forgiftning på hospitalet i Salisbury.

Charles Rowley kom sig, og blev den 20. juli udskrevet fra samme hospital.

Chokeret over Novichok-fund

Byen Amesbury, hvor Charlie Rowley bor, og hvor parret blev forgiftet, ligger kun cirka 20 minutters kørsel fra Salisbury, hvor Sergei og Julia Skripal i marts blev forgiftet med samme stof.

- De testede det (væsken, red.), og jeg var i totalt chok, da de fortalte mig, at det var Novichok, siger Rowley.

Han føler skyld over kærestens død, men er samtidig vred på de mennesker, som har ladet flasken med gift ligge og flyde.

- Det var bare så uheldigt. Jeg er meget vred over hele episoden, siger han.

Nervegiften Novichok blev udviklet af Sovjetunionen under den kolde krig, og Storbritannien beskylder Rusland for at stå bag attentatet på Sergej Skripal.

Skripal har før i tiden arbejdet som russisk dobbeltagent, der spionerede for Storbritannien, hvor han kom til som led i en udveksling af spioner.

Både Sergej og Julia Skripal overlevede forgiftningen, og er begge udskrevet fra hospitalet.

Britisk politi mener at have identificeret gerningsmændene bag Novichok-angrebet på far og datter.

De engelske sundhedsmyndigheder har rådet folk, som bor i Salisbury og Amesbury-området til ikke at samle effekter op fra jorden såsom sprøjter, nåle, kosmetik eller objekter lavet af plastik, metal eller glas.