IS-kvinde fik frataget britisk statsborgerskab: Bangladesh vil heller ikke have hende

IS-sympatisør risikerer at blive statsløs, efter Storbritannien har frataget hendes statsborgerskab.

Shamima Begum vil tilbage til Storbritannien, men hun er ikke velkommen.

Siden 19-årige Shamima Begum i sidste uge kom i kontakt med britiske medier i en syrisk flygtningelejr, har hun trukket overskrifter i og uden for Storbritannien.

Teenageren, der for fire år siden forlod London og rejste til Syrien for at blive en del af Islamisk Stats såkaldte kalifat, har nemlig bedt om at komme tilbage til Storbritannien.

Men hun er alt andet end velkommen, lyder det fra landets indenrigsminister, Sajid Javid, som har frataget hende sit britiske statsborgerskab. Noget, der i udgangspunktet kun er tilladt, hvis personen er berettiget til statsborgerskab i et andet land.

Den britiske regering har henvist til Bangladesh, hvor Shamina Begum har rødder, men hun har ikke statsborgerskab og er ikke velkommen, lyder det nu fra Bangladesh.

Kritik af beslutning

Udenrigsministeriet i Bangladesh udtaler ifølge BBC, at landets regering er "dybt bekymret" over, at teenageren var "fejlagtigt identificeret" som en statsborger i deres land. I en skriftlig erklæring noterer de, at hun aldrig har ansøgt om dobbelt statsborgerskab og aldrig har besøgt landet.

Derudover tilføjer de, at landet har en nultolerance-politik i forhold til terrorisme og voldelig ekstremisme.

Hovedpersonen selv har fastholdt, at hun kun har britisk statsborgerskab og kritiserer, at indenrigsministeriet har gennemført beslutningen om at fratage hende sit statsborgerskab uden at konferere med hende.

- Dette er en livsændrende beslutning, og de har ikke engang talt med mig, siger hun ifølge BBC.

- Jeg er ikke født i Bangladesh, jeg har aldrig været i Bangladesh, og jeg taler ikke engang bengali ordentligt, så hvordan kan de hævde, at jeg har bengalsk statsborgerskab?, lyder det.

Juridisk slagsmål

Mens myndighederne i Bangladesh understreger, at Shamina Begum ikke er en statsborger, så påpeger den britiske indenrigsminister, at han har ret til at fratage personer deres statsborgerskab i "ekstreme tilfælde". Så som "når nogen vender ryggen til fundamentale værdier og støtter terror", beretter BBC.

Mediet påpeger, at den britiske lovgivning tillader, at man fratager personer statsborgerskab, hvis det er "befordrende for almenvellet", og vedkommende ikke bliver statsløs.

Advokater peger på, at Shamina Begum automatisk er statsborger i Bangladesh gennem sin mor. Denne "blodlinje" gælder frem til, at personen fylder 21 år.

Teenagerens familie har gennem deres advokat meddelt, at de overvejer alle juridiske muligheder for at kæmpe mod den britiske afgørelse.

Ifølge parlamentsmedlemmet Lord Alex Carlisle, som tidligere har været uafhængig undersøger af Storbritanniens terrorlovgivning, kan et juridisk slagsmål vare årevis.

Han påpeger samtidig, at Shamina Begums nyfødte søn har ret til statsborgerskab i Storbritannien og Bangladesh, samt i Holland, hvor faderen kommer fra.

Ikke den eneste

Den amerikanske IS-kvinde Hoda Muthana forsøger i disse dage også at vende tilbage til sit fødeland. Det bliver der dog ikke tale om, lyder det fra højeste sted på den anden side af Atlanten.

I går sagde USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, at den 24-årige fra New Jersey ikke var amerikansk statsborger og ikke ville få lov at vende tilbage.

Det er en udmelding, som præsident Trump støtter, og som ifølge The Guardian kan føre til et retsligt efterspil, da det normalt er ekstremt svært at miste amerikansk statsborgerskab.

Ifølge det britiske medie befinder 1.500 udenlandske kvinder og børn sig i øjeblikket i al-Hawl flygtningelejren i det østlige Syrien.

Facebook
Twitter