Kvinde føder baby på 6,2 kilo - naturligt

Det er hverken farligt for kvinden eller barnet at føde kæmpebabyer ved naturlig fødsel, siger jordemoder.

Maria Lorena vejede 6200 gram, da hun blev født forleden. Det er hverken unaturligt eller usædvanligt, at det sker, fortæller jordemoder Ellen Aagaard Nøhr. (© Scanpix)

40-årige Maxime Marin fra England havde ikke brug for en epiduralblokade, da hun forleden fødte sin datter. Det vil mange kvinder ellers nok bede om - eller måske endda et kejsersnit - hvis de vidste, at babyen i maven vejede over seks kilo.

- Det gik nemt, siger moderen om den fem timer lange fødsel ifølge The Guardian.

Maxime Marin slog dermed rekorden for den største baby født på naturlig vis i Spanien, da hun forleden fødte datteren Maria Lorena på familiens ferie i Spanien.

6,2 kilo vejede guldklumpen, hvilket er cirka to gange så meget som en normal baby. Til sammenligning opnår normalvægtige babyer først Maria Lorenas fødselsvægt, når de er tre-seks måneder gamle.

Ikke noget nyt fænomen

Selv om babyen ser voldsom ud, er det ikke usædvanligt med kæmpebabyer, lyder det fra ekspert.

- Det er en del af naturens variation, og det har altid forekommet. Jeg har været jordemoder i snart 30 år, og vi har altid set de her store børn, siger jordemoder og professor ved SDU Ellen Aagaard Nøhr til dr.dk.

Der er intet nyt i at kvinder verden over får store børn. Den største baby, der nogensinde er født, vejede 10,8 kilo og blev født tilbage i 1879 - desværre overlevede den lille dreng ikke, men det gjorde en italiensk dreng, der i september 1955 kom ud med en vægt på 10,2 kilo.

Små kvinder får ikke kæmpebabyer

Ellen Aagaard Nøhr fortæller, at der er sammenhæng mellem moderens vægt og statur og barnets fødselsvægt.

- Det er ikke små petit kvinder, der får de her store børn, siger Ellen Aagaard Nøhr til dr.dk.

(© Scanpix)

Desuden ses de fleste meget store babyer hos flergangsfødende, som vil have nemmere ved at føde dem, fordi de har født før - og så er der en tendens til, at kvinder med ureguleret sukkersyge kan få meget store og buttede babyer. Sidstnævnte sker, fordi barnet simpelthen får tilbudt mere sukker og fedt via moderens blod, fortæller jordemoderen.

- Danske kvinder skal ikke frygte at føde store børn, for fødslerne går i langt de fleste gange rigtig godt - og ligesom med den engelske kvinde kan barnet fødes naturligt, siger Ellen Aagaard Nøhr.

Sunde og raske børn

Hvis der er pladsproblemer vil barnet typisk ikke trænge ordentligt ned i bækkenet, og man vil så fortage et kejsersnit i stedet.

- Svært overvægtige kvinder får ekstra scanninger, og der bliver holdt ekstra godt øje med mødre med tendens til sukkersyge, siger Ellen Aagaard Nøhr.

Trods den enorme vægt er engelske Maria Lorena helt sund og rask, og indtil videre er der ikke noget forskning, der peger på, at det er usundt for babyen af være så stor ved fødslen

- Der er så få af dem, så vi ved i virkeligheden meget lidt om det. For det meste er de bare født store af en rask mor, og det er der ikke noget farligt i, siger Ellen Aagaard Nøhr.

Den største danske baby er i øvrigt Rune Majgaard. Han vejede 6150 gram, da han blev født i 1988 på Glostrup Sygehus.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk