Kvinde og barn omkommer i brand: Voldsomme demonstrationer i græsk flygtningelejr

To mennesker er omkommet i en brand med giftig røg i græsk flygtningelejr på Lesbos.

Lejeren, der har plads til 2.000 mennesker, er overbefolket og huser i øjeblikket 12.000 flygtninge. (Foto: ANGELOS TZORTZINIS © Scanpix)

Sort røg lagde sig i går som en dyne rundt om flygtningelejren Moria på øen Lesbos i Grækenland.

Branden, der startede søndag eftermiddag, kostede ifølge Greek Reporter to mennesker livet - en kvinde og et barn.

På billeder fra branden ses mænd, kvinder og børn skærme sig med klæder for munden mod de giftige dampe fra branden.

Branden opstod i en af de containere, hvor migranterne bor, og branden har tilsyneladende været dråben, der har fået bægeret til at flyde over for lejrens beboere.

Det kom derfor til store demonstrationer umiddelbart efter branden. Der blev protesteret mod dårlige vilkår i den overbefolkede lejr på den græske ø, og det stoppede først, da politiet kastede tåregas ind i mængden som modsvar.

  • En mand og en dreng græder og beskytter sig mod røgen i flygtningelejren Moria. (Foto: ANGELOS TZORTZINIS © Scanpix)
  • Nogle beboere i Moria forsøgte at flygte fra den voldsomme røgsky. (Foto: SOLVIE IREN WESSEL-BERG © Scanpix)
  • I frustration over de dårlige vilkår i lejren gik migranterne i demontration efter den voldsomme brand. (Foto: ANGELOS TZORTZINIS © Scanpix)
  • Politiet affyrede tåregas mod demonstranterne i lejren. (Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS © Scanpix)
  • Flammerne blev slukket af store fly. (Foto: SOLVIE IREN WESSEL-BERG © Scanpix)
  • Politiet og lederen af lejren forsøger nu at finde årsagen til branden. (Foto: STRATIS BALASKAS © Scanpix)
1 / 6

Konflikt mellem beboere og politiet

Brandene blev slukket fra luften ved hjælp af fly, men beboerne i lejren mente ikke, at slukningsarbejdet gik hurtigt nok.

Det står endnu ikke klart, hvordan og hvorfor branden opstod. Men lederen af lejren, George Matthaiou, og det græske politi har sat sig for at finde årsagen.

Lejren, der ifølge BBC er blevet kaldt den værste flygtningelejr på jorden, har plads til 2.000 migranter, men i øjeblikket bor der omkring 12.000 mennesker.

Et liv i håbløshed

Næsten en million flygtninge flygtede gennem Tyrkiet til de græske øer tilbage i 2015, her i blandt mange fra borgerkrigen i Syrien. Og på trods af et stort fald i antal migranter over Middelhavet, er lejren stadig overbefolket.

Der er blevet rapporteret om børn, som forsøger selvmord på grund af den voldsomme hverdag i lejren, der er præget af vold.

Forskellige hjælpeorganisationer herunder 'Læger uden grænser' har forsøgt at hjælpe børnene ud af lejren og videre til Athen, indtil videre uden succes.

For ifølge lederen af lejren er det ikke muligt, som reglerne er nu, at flytte beboerne til fastlandet, på grund af EU og Tyrkiets flygtningeaftale, der siger, at Tyrkiet skal tilbagetage alle nye migranter, som er flygtet gennem Tyrkiet.

- Som det ser ud nu, er der simpelthen ikke penge til at hjælpe, udtaler George Matthaiou, som er talsperson for den græske regering, til BBC.