IS-kvinde på vej til Norge med to børn udløser regeringskrise

Fremskrittspartiet truer med at vælte den norske regering, der har hentet en kvinde hjem fra Syrien.

En 29-årige norsk-pakistansk kvinde er ankommet til Norge fra Syrien med sine to små børn, og det sker med hjælp fra den norske regering.

Beslutningen om at hjælpe kvinden, hvis mand kæmpede for terrorgruppen Islamisk Stat, har vakt vrede hos det indvandrerkritiske regeringsparti Fremskrittspartiet.

Partiets formand, finansminister Siv Jensen, truer derfor med at vælte den regering, partiet selv er en del af.

Krisemøde mandag

Siv Jensen vil nu fremsætte en række krav til statsminister Erna Solberg fra partiet Højre, der skal opfyldes, for at partiet vil fortsætte i regeringen. De to partiledere skal mødes til krisemøde på mandag.

Erna Solbergs regering består udover Højre og Fremskrittspartiet også af partiet Venstre og siden januar også af Kristelig Folkeparti.

- Af og til er det sådan, at flertallet i en regering må skære igennem i en sag, som vi mener er vigtig, og som har humanitære aspekter, sagde Erna Solberg torsdag aften i en debat på tv-kanalen NRK.

Det ene af kvindens to børn er sygt og har behov for behandling.

- Jeg ville ikke risikere, at en syg norsk femårig dør i Syrien, skriver Erna Solberg i en e-mail til NRK.

I Danmark er politikken, at man ikke henter børn hjem fra Syrien, hvis de er i følgeskab med forældre, der har kæmpet for fx Islamisk Stat. Kun forældreløse samt syge børn, der får lov til at rejse alene ud af Syrien, kan blive hentet hjem til Danmark.

Det var tilfældet i juni, hvor en 13-årig dreng, der var blevet skudt i ryggen, blev hentet hjem til Danmark, samt i november, hvor myndighederne hentede en forældreløs dreng på 11 måneder til Danmark.

Regeringen vil gøre det lettere at tvangsfjerne børn af fremmedkrigere, og begrænse deres samvær med dem, kom det frem på et pressemøde torsdag. Desuden skal syrienkrigere fratages "retten til dansk konsulærbistand", meddelte udenrigsminister Jeppe Kofod.

Færdiggør krav i weekenden

Det er fortsat ukendt, hvilke krav Fremskrittspartiet vil stille til Erna Solberg. Formand Siv Jensen siger, at hun vil færdiggøre dem i løbet af weekenden. Hun nævnte torsdag emner som terrorsikring, mere tryghed for borgerne, samt en strengere indvandrerpolitik, skriver NRK.

- Vi har aftalt et møde mandag, hvor Siv Jensen vil gennemgå de tiltag, som FrP har varslet, at partiet vil lægge frem, lyder det i en fælles udtalelse fra Erna Solberg og Siv Jensen til det norske nyhedsbureau NTB.

Den norske efterretningstjenenste, PST, skrev kort efter midnat natten til i dag, lørdag, at man har pågrebet en 29-årig kvinde efter ankomsten til Oslos lufthavn, Gardermoen.

Kvinden er sigtet for 'deltagelse i terrororganisation' i Syrien.

Ifølge norske medier blev kvinden og børnene efter ankomsten til Norge kørt direkte på hospitalet.

Erna Solberg var været statsminister i Norge siden 16. oktober 2013. Først i en mindretalsregering bestående af Højre og Fremskrittspartiet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk