Kvinde undgår dødsstraf for angreb på Kim Jong-uns halvbror

Kim Jong-nam blev i 2017 dræbt i et giftangreb i Malaysias hovedstad.

Doan Thi Huong (i midten) er lettet, efter hun tog imod en mildere tiltale og blev idømt godt tre års fængsel for et angreb på Kim Jong-uns halvbror. (Foto: Mohd Rasfan © Ritzau Scanpix)

En 30-årig vietnamesisk kvinde har mandag erklæret sig skyldig i sagen om drabet på den nordkoreanske leder Kim Jong-uns halvbror.

Det sker, kort efter at hun blev tilbudt en mildere tiltale.

30-årige Doan Thi Huong var oprindeligt tiltalt for drab på Kim Jong-nam. Dermed risikerede hun dødsstraf. Det er straffen for drab i Malaysia, hvor retssagen har kørt.

I stedet blev hun tiltalt for at have forårsaget skade med et våben, på den betingelse at hun erklærede sig skyldig. Det gjorde hun, og hun blev idømt godt tre års fængsel.

Hun har dog allerede været varetægtsfængslet i to år.

Kvindens advokater siger, at hun på grund af malaysiske afsoningsregler derfor kan gå fri allerede i begyndelsen af maj.

Angrebet i lufthavn

Den 11. marts blev en anden kvinde højst overraskende løsladt i sagen.

Kvinden, Siti Aishah, var ligesom den nu dømte Doan Thi Huong anklaget for at have smurt nervegiften VX i Kim Jong-nams ansigt i lufthavnen i Malaysias hovedstad, Kuala Lumpur, den 13. februar i 2017.

Kim Jong-nam døde af giften 20 minutter senere, og begge kvinder blev anholdt i de efterfølgende dage.

De har erklæret sig ikke-skyldige under retssagen, som blev indledt i oktober 2017. Forsvarsadvokaterne har forklaret, at kvinderne troede, at de medvirkede i et tv-program, da de smurte væske i Kims ansigt.

Anklagemyndigheden har omvendt hævdet, at kvinderne må have haft kendskab til den ekstremt farlige gift, som de håndterede.

Mistanken har i høj grad dog også kredset om fire nordkoreanske mænd, som kvinderne angiveligt blev ansat af.

De nåede alle at forlade Malaysia i timerne efter drabet.

Kim Jong-nam var ældste søn af Nordkoreas afdøde leder Kim Jong-il. Han blev tidligere opfattet som arving til det politiske dynasti, der har styret landet siden dets grundlæggelse i 1948.

Men i 2001 blev Kim Jong-nam skubbet ud på et sidespor, efter at han forsøgte at slippe ind i Japan på falsk pas.

Han opholdt sig derefter næsten kun i udlandet, hvorfra han kritiserede det nordkoreanske styre.

/ritzau/Reuters

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk