Kvindelig iransk fodboldfan død efter at have sat ild til sig selv

Risikerede fængsel for at snige sig ind på fodboldstadion forklædt som mand. Fifa lægger pres på Iran.

Iranske fans protesterer med banneret 'Let Iranian women enter their stadiums (giv iranske kvinder adgang til deres stadioner, red) i forbindelse med en venskabskamp i Stockholm mellem Iran og Sverige i 2015. (Foto: Jonathan Nackstrand © Scanpix)

En grotesk sag har fået en tragisk afslutning i iransk fodbold.

Den 29-årige kvindelige fodboldfan Saha Khodayari har mistet livet, efter hun som reaktion på en mulig dom for at snige sig ind på et fodboldstadion satte ild til sig selv.

Khodayari døde mandag på et hospital i landets hovedstad, Teheran, hvor hun har ligget i respirator med forbrændinger på det mest af kroppen i lidt over en uge.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Den 2. september satte Sahar Khodayari ild til sig selv foran en retsbygning, efter hun var blevet informeret om, at hun stod til op mod seks måneders fængsel for at snige sig ind til en fodboldkamp forklædt som mand.

I Iran er der adgang forbudt for kvinder ved fodboldkampe, hvilket Sahar Khodayari i marts forsøgte at omgå ved angiveligt at klæde sig ud som mand og snige sig ind på Azadi Stadion i Teheran for at se favoritholdet Esteghal spille mod Al Ain fra De Forenede Arabiske Emirater.

Så langt nåede Khodayari dog aldrig, da hun blev stoppet af politiet og arresteret.

Iranske kvinder udnyttede i stor stil muligheden for at deres landshold i aktion ved VM i Rusland 2018. I hjemlandet har de ikke adgang til fodboldstadioner. (Foto: Jorge Silva © Scanpix)

Sahar Khodayari led ifølge hendes søster af en personlighedsforstyrrelse, mens Sahar Khodayaris far har fortalt til iranske medier, at Saha Khodayari stoppede med at tage sin medicin for et år siden.

Kvinder har før haft adgang

Det internationale fodboldforbund, Fifa, har forsøgt at presse Iran til at løfte forbuddet mod kvinder på landets fodboldstadioner, hvilket styret undtagelsesvist har indvilget i.

Tilbage i november sidste år fik de iranske kvinder eksempelvis adgang til finalen i den asiatiske Champions League-finale. Kvinder og mænd sad dog i separate afsnit.

Finalen blev spillet på samme stadion, som Sahar Khodayari forsøgte at snige sig ind på få måneder senere.

- Hvad der er sket for Sahar Khodayai er hjerteskærende og udstiller det iranske styres skrækkelige foragt for kvinders rettigheder i landet, lyder det fra Amnesty Internationals direktør i Mellemøsten og Nordafrika, Philip Luther.

- Hendes eneste forbrydelse var, at hun var kvinde i et land, hvor kvinder bliver udsat for en diskrimination, der er forankret lovgivningen, og som kommer til udtryk på værst tænkelig måde i alle aspekter af kvindernes liv, selv i sport.

Kvinder har været forment adgang til fodboldstadioner i Iran siden Den Islamiske Revolution i 1979.

Fifa har udtrykt ønske om, at forbuddet skal løftes inden Irans VM-kvalifikationskamp mod Cambodia den 10. oktober.

Facebook
Twitter