Kvindelige demonstranter i sammenstød med Taliban: 'Vi har ret til frihed'

Aktivister beskylder Taliban for at udsætte dem for vold under demonstration i Kabul.

Kvinder gik i går på gaden i Kabul for at kræve rettigheder og repræsentation. (Foto: © Screenshot fra video, ap)

Taliban opløste i går en demonstration bestående af snesevis af kvinder i den afghanske hovedstad, Kabul.

Ifølge flere af kvinderne blev de udsat for vold og peberspray. Omvendt hævder Taliban, at demonstrationen var ude af kontrol, beretter det lokale medie Tolo News.

Kvinderne demonstrerede for retten til at arbejde samt at blive repræsenteret i en kommende afghansk regering, skriver BBC.

Optagelser delt af det afghanske nyhedsnetværk Tolo viser en konfrontation mellem Taliban-styrker og kvindelige demonstranter. I videoen siger en mand med en megafon ifølge Ritzau til kvinderne, at deres besked vil blive givet videre til de ældre:

- Sammen med en gruppe af vores kolleger ville vi protestere nær den tidligere regerings kontorer, siger en tidligere regeringsmedarbejder ved navn Soraya til nyhedsbureauet Reuters.

- Men før vi kom derhen, slog Taliban kvinderne med elektroniske strømpistoler, ligesom at de brugte tåregas mod kvinderne, siger hun.

"I har ikke legitimitet uden kvinders rettigheder", lød slagordene blandt andet fra de fremmødte kvinder:

En lignende melding kommer fra en 24-årig demonstrant, som New York Times omtaler som Nargis. Hun siger, at demonstranterne blev omringet af Taliban-vagter og udsat for tåregas og slag med metalgenstande og geværkolber.

- Da jeg forsøgte at modsætte mig, skubbede en af de bevæbnede Taliban-folk mig og slog mig med en skarp metalgenstand, siger kvinden, der også siger, at hun blev slået bevidstløs og efterfølgende modtog fem sting.

Gårsdagens demonstration var den anden i Kabul på lige så mange dage og skyldes, at afghanske kvinder vil have samme rettigheder som alle andre kvinder, lyder det fra demonstranten Maryam Naib.

- Hvad med vores rettigheder? Vi har ret til frihed og alle rettigheder, siger hun.

Tror ikke på Taliban

Taliban har tidligere erklæret, at kvinder får lov til at uddanne sig og arbejde, men flere kvinder vælger altså alligevel at trodse den militante bevægelse ved at gå på gaden i protest.

Det skyldes, at de ikke stoler på det nye regime, lyder vurderingen fra Malek Sitez, som er jurist og Ph.D. i international politik og ekspert i forhold til Afghanistan.

- De afghanske kvinder tror ikke på Taliban, siger han.

Farhat Popalzai var blandt demonstranterne, der i går konfronterede Taliban:

Malek Sitez peger på, at der er tre vigtige hovedpersoner, når det kommer til, hvilke rettigheder kvinder i Afghanistan kan se frem til under Taliban.

Den ene er Mullah Yaqoob, som er søn af Taliban-stifteren Mullah Omar.

- Han er en mere moderat person, siger Malek Sitez.

Den anden er Abdul Ghani Baradar, som har ledet Talibans forhandlingsdelegation i Qatar og er udset til at blive regeringsleder, når gruppen inden for den nærmeste fremtid præsenterer en ny regering.

Den tredje lejr udgøres af den ekstremistiske Haqqani-gruppe med Sirajuddin Haqqani i spidsen, som ønsker at begrænse kvinders rettigheder. Gruppen er i øjeblikket til stede i Kabul og regnes af USA for at være en terrororganisation.

I fredags var der rygter om, at Taliban var klar til at præsentere en ny regering, men det er endnu ikke blevet til virkelighed. I går lød meldingen fra Taliban-talsmanden Zabiullah Mujahid, at annonceringen først vil ske i den kommende uge.

Taliban har ikke begrundet forsinkelsen, men flere medier melder om uenigheder mellem de forskellige fraktioner i Taliban.

- Så kvinder i Afghanistan er meget nervøse over uenigheden hos Taliban, lyder det fra Malek Sitez, der ser det som usandsynligt, at kvinder bliver repræsenteret i en kommende regering.

Ifølge BBC har Taliban tidligere sagt, at kvinder kan spille en rolle i regeringen, men at de ikke kan besidde ministerposter.