Kvinderne bag afghansk tv-kanal får trusler på livet

Kvindekanalen Zan TV har vakt opsigt i Afghanistan. Så meget, at de kvindelige ansatte på stationen får trusler på livet.

En tv-kanal for kvinder ville næppe vække opsigt i resten af verden.

Men det gør Zan TV i et af verdens mest konservative lande. Kanalen er for afghanske kvinder, de fleste ansatte er også af det kvindelige køn, og emnerne, der berøres, udspringer af kvinders hverdag.

- I det afghanske samfund er kvinder andenrangsborgere. De har ikke fået at vide, at de har rettigheder, fortæller tv-kanalens studievært Shabana Noori.

Og det er heller ikke helt uden ofre at arbejde på den første afghanske kvindelige tv-kanal.

De ansatte på Zan TV møder ofte negative reaktioner. De får blandt andet trusler fra mænd, som ikke bryder sig om en tv-station, der fokuserer på kvinders liv.

Særligt de kvindelige værter bliver truet på livet på de sociale medier, hvor folk skriver hadefulde opslag, fortæller dansk-afghanske Setata Hassan, der er med til at udvikle tv-kanalen.

- Opslag, der direkte siger, at det vil være okay at dræbe de her kvinder netop af den grund, at de arbejder med fjernsyn, siger hun og uddyber:

- Og de er ikke bange for at skrive det på Facebook, og mange andre liker det.

Håber at inspirere andre kvinder

Ved at fortælle succeshistorier om kvinder, håber de ansatte på kanalen, at de kan være med til at inspirere andre afghanske kvinder.

- Langsomt har vi opnået flere og flere kvinder, der tør, fordi de nu har set gode eksempler.

Og det er helt bevidst, at stationen har foretaget en positiv særbehandling af kvinder.

Størstedelen af de ansatte på kanalen er kvinder, der dagligt leverer et miks af både nyheder og livsstilsprogrammer, fortæller The Guardian.

Det er særligt unge kvinder, der arbejder på stationen, for ifølge Nasrine Nawa, en af kvinderne bag tv-kanalen, er hendes mission at træne den næste generation af kvindelige afghanske journalister.

- Mange uddannede journalister står uden job, fordi de fleste tv-stationer ikke vil ansatte kvinder. Så det gør vi, siger hun til The Guardian og uddyber:

- Vi vil også gerne uddanne unge kvinder, der ikke har adgang til uddannelse grundet det sted, de bor, eller deres familier.

Ikke kun negativ opmærksomhed

Trods trusler på livet er studieværten Shabana Noori på Zan TV fortrøstningsfuld, da meget af den opmærksomhed, hun får, også er positiv.

- Min familie og venners reaktion har hele tiden været positiv. Især da jeg kom på skærmen hos Zan TV, fordi det er en meget anderledes kanal, siger hun.

Tv-kanaler, der går imod traditionelle værdier i Afghanistan, er tidligere blevet angrebet af Taliban i Kabul.

Tilbage i januar 2016 blev tv-stationen Tolo TV angrebet i Kabul, hvor syv ansatte mistede livet.