Kyiv uddeler jodtabletter: 'For dem, der bor her, føles atomtruslen bare mere virkelig'

Kyivs evakueringscentre forsynes med jod i tilfælde af atomangreb.

I Zaporizjzja i Ukraine er indbyggerne allerede forsynet med jodtabletter. (Foto: © STRINGER, Ritzau Scanpix)

I Ukraines hovedstad, Kyiv, skal byens evakueringscentre udstyres med jodtabletter i tilfælde af et atomangreb.

Det meddeler Kyivs byråd, efter den russiske præsident, Vladimir Putin, har truet med at bruge alle midler, som Rusland har til rådighed, for at vinde krigen i Ukraine.

- Flere ukrainere, som jeg har talt med her i Kyiv, tænker over, om der er en risiko for at blive ramt af en atombombe, fortæller DR-journalist Cecilie Kallestrup fra Ukraines hovedstad.

Selvom de fleste eksperter stadig vurderer, at risikoen for at Rusland vil bruge atomvåben er ekstremt lille, særligt i Kyiv, sætter frygten sig i indbyggerne.

- For dem, der bor og har en hverdag her, føles truslen bare mere virkelig. En mand fortalte mig, at det giver mening for ham, at russerne ville gå efter hovedstaden, fordi det er der, alle politikerne sidder, siger Cecilie Kallestrup.

En russisk soldat bevogter Zaporizjzja-atomkraftværket i det sydlige Ukraine. (Foto: © ALEXANDER ERMOCHENKO, Ritzau Scanpix)

100 til 1000 gange mere radioaktivitet i kraftværker

Det er en gammel forholdsregel at uddele jodtabletter for at nedsætte strålingsrisikoen i forbindelse med udslip af radioaktivt jod.

- Jod optages fortrinsvist i skjoldbruskkirtlen i halsregionen. Hvis man så at sige fylder kirtlen op med stabilt jod, vil det blokere for det radioaktive jod, der kan være i luften eller fødevarer, siger seniorforsker emeritus ved DTU Sustain, Sven Poul Nielsen.

Han understreger, at jodtabletterne for alvor kan komme i spil, hvis først der sker et udslip af radioaktive stoffer fra atomkraftværket i den russisk-besatte del af Zaporizjzja i det sydlige Ukraine.

- Der er 100 til 1000 gange mere radioaktivt stof i et atomkraftværk end i et atomvåben, siger Sven Poul Nielsen.

Derfor er det heller ikke særligt betryggende med skyderier omkring det meget store Zaporizjzja-kraftværk.

- Det er ikke så overraskende, at man nu uddeler jodtabletter i Kyiv, lyder det.

Ved atomvåben er det primære problem trykket og varmebølgen, der i første omgang slår mange mennesker ihjel.

- Hvis først en atombombe eksploderer, er den største risiko sprængvirkningen af bomben, siger seniorforskeren fra DTU.

'Putin har allerede bevist, at han er utilregnelig'

I både den østlige og sydlige del af Ukraine har ukrainerne i weekenden vundet frem på slagmarken.

- Sandsynligheden for, at Putin vil bruge atomvåben, stiger i takt med, at Ukraine erobrer mere og mere land – ind til videre skal de stadig erobre meget land, sagde Peter Viggo Jakobsen, der er lektor ved Forsvarsakademiet i søndags.

I sidste måned advarede Ruslands præsident Putin Vesten om, at han "ikke bluffer", når han siger, at Rusland er parat til at bruge atomvåben for at beskytte sit territorium.

Og i fredags sagde Putin, at USA havde dannet "præcedens" ved at kaste atombomber over Japan i slutningen af Anden Verdenskrig.

I Ukraines hovedstad, Kyiv, kan den slags udtalelser godt gøre indbyggerne urolig.

- Jeg talte med en ung kvinde, der sagde, at hun ikke rigtig kunne bruge eksperternes udsagn til noget, fordi Putin allerede har bevist, at han er helt utilregnelig, fortæller DR's udsendte reporter, Cecilie Kallestrup.

Ingen panik i Kyiv endnu

Militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, Anders Puck Nielsen, er en af de mange eksperter, der har understreget, at risikoen for angreb med atomvåben stadig er "lille":

- Jeg mener, at vi skal tage risikoen alvorligt, for vi er nødt til at erkende, hvor store vanskeligheder Rusland er i. Det går simpelthen så dårligt i Ukraine, at vi ikke kan tillade os ikke at overveje risikoen, lød det tidligere på ugen.

I aftes sagde talskvinden i Det Hvide Hus, Karine Jean-Pierre, at USA ikke har nogen indikationer af, at Rusland planlægger at bruge atomvåben på trods af Putins "atomare sabelraslen".

Frygten for atomangreb og atomudslip har da heller ikke fået Kyivs indbyggere til at gå i panik.

- I hvert fald ikke endnu. Folk har levet længe med en trussel hængende over hovedet. Lige nu fortsætter livet stille og roligt, siger Cecilie Kallestrup.